Tento recept mám od vychýrenej cukrárky z našej dediny a je úžasný: Neskutočne chutné šľahačkové veterníky, ktoré sa vždy vydaria!

2765

Výborný receptík, ktorý ma naučila cukrárka z našej dediny. Jej veterníky boli také dobré, že si ich objednávali ľudia z ďalekého okolia. Recept sa mi zakaždým vydaril!

Potrebujeme:

Na cesto:

500 ml vody

160 g rastlinného tuku

320 g polohrubej múky

8 vajec

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Štipku soli

Pudingový krém:

1 l mlieka

3 bal. zlatého klasu

5-6 lyžíc cukru (prípadne podľa toho, ako máte radi sladké)

Šľahačková plnka:

6 lyžíc kr. cukru

2 bal. smotany na šľahanie 33% (spolu 500 ml)

Poleva:

Môžeme použiť karamelovú, čokoládovú, rumovú (akúkoľvek máme radi), prípadne stačí len poprášiť práškovým cukrom

Postup:

Najskôr si pripravíme karamelový krém – karamelovú šľahačku. Do hrnca alebo panvice s hrubším dnom nasypeme cukor a necháme skaramelizovať.

Keď sa cukor rozpustí, zhnedne a na okrajoch začne bublinkovať – má presne tú správnu chuť. Teraz do roztopenej cukrovej hmoty nalejeme oba balíky šľahačky (mala by mať izbovú teplotu, inak bude veľmi prskať). Všetko necháme prevariť a stále miešame, aby sa všetko správne rozpustilo a prepojilo. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Keď hmota vychladne, preložíme ju do chladničky minimálne na 12 hodín. Potom ušľaháme ako klasickú šľahačku. Treba však počítať s tým, že zmes je najskôr tekutá a šľahanie trvá o niečo dlhšie. Ak je treba môžeme pridať aj stužovač.

Ak sa vám nechce čakať na krém 12 hodín, môžete ho nahradiť obyčajnou šľahačkou – smotanu ušľaháme s cukrom a stužovačom. Tým, že zmes je najskôr tekutá a šľahanie trvá o niečo dlhšie. Ak je treba môžeme pridať aj stužovač.

Na cesto si pripravíme hrniec s hrubším dnom. Nalejeme doň vodu, pridáme tuk, preložíme na plameň a necháme rozpustiť. Postupne pridávame múku a miešame a miešame, základom je to, aby sme cesto vymiešali tak, aby sa nelepilo. Keď sa cesto prestane lepiť na steny a dno, je pripravené. Zložíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť. Potom zašľahávame do hmoty po jednom vajcia – najskôr jedno, zašľaháme a pridáme ďalšie.

Pripravíme si plech, ktorý vymyjeme vodou. Cesto navrstvíme do cukrárenského vrecka a dávkujeme na plech do tvaru kolieska/kôpky s priemerom asi 4-5 cm. Budeme potrebovať viacej plechov.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 20 minút. Treba cesto sledovať a hlavne počas pečenia neotvárať rúru. Sami uvidíte, ako krásne cesto vybehne.

Na pudingovú plnku jednoducho uvaríme puding z mlieka, cukru a zlatého klasu. Teta od nás z dediny do vyhladnutého pudingu primiešala aj jednu ušľahanú šľahačku, chuť je ešte krémovejšia.

Keď skladáme veterníky, prísady nesmú byť teplé, všetko už musíme mať vchladnuté. Upečené veterníky rozkrojíme ostrým nožom. Najskôr navrstvíme pudingový krém a potom karamelovú šľahačku, prikryjeme druhou časťou cesta a pokvapkáme polevou (prípadne vezemem celú vrchnú časť cesta a namočíme vrch v karameli, čokoláde alebo inej poleve.

Môžeme si pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Lucia G.

Témy:


Pridajte svoj komentár