Perfektný recept na domáce karamelky s medom a smotanou na šľahanie. Je to výborná voľba namiesto cukríkov z obchodu plných chémie.
Potrebujeme:
250 ml smotany na šľahanie
120 g medu
120 g masla
300 g kr. cukru
Postup:
Med a cukor preložíme do hrnca a dáme na mierny plameň. Privedieme do varu za stáleho miešania a varíme asi 10 minút. Keď hmota získa jantárovú farbu, pridáme maslo a miešame, kým sa celkom nerozpustí. Zmes zložíme z plameňa a keď mierne vychladne, vmiešame do nej smotanu a dôkladne premiešame tak, aby bola hmota jednotná. Preložíme späť na plameň a varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Keď vidíme, že hmota hustne, spravíme malý test, pár kvapiek karamelu kvapneme na studený povrch, alebo studenej vody – ak sa vytvorí tvrdšia gulička, karamelky sú pripravené.
Plech s vyššími okrajmi vystelieme papierom na pečenie a nalejeme doň horúcu zmes. Keď hmota mierne vychladne, nakrájame ju ostrým nožom na jednotlivé kúsky. Potom necháme celkom ochladnúť a môžeme si pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: ok