Šľahačkové gule podľa pani Ľudmily: Nikdy v živote som nejedla lepšie vianočné pečivo – nesmierne krehké a jemné ako dych!

Tento recept som našla len pred pár mesiacmi a odvtedy sme ho mali doma už nespočetne veľa krát. Samozrejme, teraz pred sviatkami ho pečieme ako na bežiacom páse. Obľúbila si ho totiž celá naša rodina. Je nesmierne krehké, jemné a úžasne chutné!

V recepte je použité cukráske droždie, ide v podstate o kypriaci prášok, ktorý je výborný na prípravu krehkého cesta, vianočného a čajového pečiva. Ak nemáte, nahraďte klasickým kypriacim práškom, prípadne práškom do perníka. Ja ho kupujeme na internete a používam do všetkého vianočného pečiva.

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

260 g cukru práškového

5 žĺtkov

3 lyžičky cukrárskeho droždia (Ammonium bicarbonate) – ak nemáte použite obyčajný kypriaci prášok, alebo kypriaci prášok do perníka

...

6 lyžíc studenej vody

750 ml smotany na šľahanie (33% tuku)

3 stužovače do šľahačky

100 g čokolády

kokos na obalenie

Postup:

Cukor a 5 žĺtkov vyšľaháme do peny.

screenshot: youtubue/Český rozhlas

Na pracovnú dosku preosejeme múku a nalejeme do nej vyšľahanú penu zo žĺtkov.

screenshot: youtubue/Český rozhlas

Zmiešame 3 lyžičky cukrárskeho droždia (amonie) a 6 lyžíc vody – rozmiešame v pohári. 

screenshot: youtubue/Český rozhlas

Postupne prilievame do zmesi na pracovnej doske a všetko premiešavame.

screenshot: youtubue/Český rozhlas

Keď je zmes premiešaná, rukami vymiesime jednotné hladké cesto, ktoré následne na doske vyvaľkáme na 3 mm hrubý plát.

Z plátu vykrajujeme kolieska.

screenshot: youtubue/Český rozhlas

Kolieska preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

screenshot: youtubue/Český rozhlas

Pečieme pri 250 stupňoch asi 5 minút.

Ešte kým sú teplé, odkrojíme z guličiek spodok.

screenshot: youtubue/Český rozhlas

Zo smotany na stužovačov vyšľaháme tuhú šľahačku.

Potom vždy dve pologule naplníme šľahačkou a spojíme.

screenshot: youtubue/Český rozhlas

Guličky obaľujeme v rozpustenej čokoláde a strúhanom kokose.

screenshot: youtubue/Český rozhlas

Video postup z prípravy šľahačkových gúľ nájdete TU.