Táto vianočka je naozaj luxusná, mäkučká a krásne jemná. Za to môže práve šľahačkové cesto!
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 ml smotany na šľahanie 33%
1 bal. sušeného droždia
50 g cukru práškového
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
2 vajcia
1 bielok
100 – 150 g hrozienok namočených v rume
Na potretie:
žĺtok
Postup:
Múku preosejeme a pridáme aj ostatné sypké prísady. Potom pridáme Vajcia, bielok a smotanu s hrozienkami. Dôkladne vypracujeme jednotné hladké a vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a nechháme vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rehnetieme v rukách a rozdelíme na menšie bochníky – podľa toho, z koľkých copov chcete pliesť., Ja neviem zo 4, tak robím buď len z dvoch, alebo spravím základ z troch (upletiem ako vrkoč) a na vrch dám ešte dva copy.
Potom preložíme na plech vystlaný papierom a necháme ešte podkysnúť. Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190-200 stupňov asi 35-40 minút – vianočku je treba sledovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)