plny-hrniec_transparent_negativ.png

Určite ju nebudete robiť len na Vianoce: Dokonalá šľahačková vianočka, najchutnejšia na svete!

Táto vianočka je naozaj luxusná, mäkučká a krásne jemná. Za to môže práve šľahačkové cesto!

Táto vianočka je naozaj luxusná, mäkučká a krásne jemná.

 

 

Za to môže práve šľahačkové cesto!

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 ml smotany na šľahanie 33%

1 bal. sušeného droždia

50 g cukru práškového

1 bal. vanilkového cukru

 

 

Štipku soli

2 vajcia

1 bielok

100 – 150 g hrozienok namočených v rume

Na potretie:

žĺtok

Postup:

Múku preosejeme a pridáme aj ostatné sypké prísady.

 

 

Potom pridáme vajcia, bielok a smotanu s hrozienkami.

Dôkladne vypracujeme jednotné hladké a vláčne cesto.

Prikryjeme utierkou.

 

 

Necháme vykysnúť na teplom mieste.

Potom cesto rehnetieme v rukách.

Rozdelíme na menšie bochníky – podľa toho, z koľkých copov chcete pliesť.

 

 

Ja neviem pliesť zo 4, tak robím buď len z dvoch, alebo spravím základ z troch (upletiem ako vrkoč) a na vrch dám ešte dva copy.

Potom preložíme na plech vystlaný papierom.

A necháme ešte podkysnúť.

 

 

Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 190-200 stupňov asi 35-40 minút – vianočku je treba sledovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes