plny-hrniec_transparent_negativ.png

Perfektná zeleninová omáčka na zimu: Večeru môžete mať rovno z pohára za 5 minút

Našu domácu sladkokyslú omáčku z pohára si zamilujete.

Aby ste ušetrili čas, uvarte si vrecko ryže, opečte kura, zalejte omáčkou a máte rýchlu večeru.

 

 

 

 

Úžasný recept na najlahodnejšiu domácu omáčku z portálu przyslijprzepis.

Potrebujeme:

(na sedem pohárov s objemom 900 ml)

2 kg mladej cukety

2 kg paradajok

1,5 kg červenej papriky

1 žltú papriku

1 kg cibule

 

 

500 g konzervovaného ananásu (váha po scedení)

2 plechovky kukurice

500 ml ananásového nálevu

300 g paradajkového pretlaku

3 veľké strúčiky cesnaku

250 ml 9% octu

 

 

4 PL repkového oleja

1/2 šálky kryštálového cukru (250 ml)

2 PL soli

2 ČL medvedieho cesnaku

2 ČL bazalky

1/2 ČL čili prášku

1/2 ČL zázvorového prášku

1/2 ČL mletého čierneho korenia

 

 

Postup:

Cuketu (musí byť mladá, aby sme ju nemuseli šúpať ani vydlabať) umyjeme a osušíme.

Rovnako umyjeme a vysušíme aj papriku.

Papriku s cuketou nakrájame na kocky.

Zeleninu posypeme dvomi lyžicami soli.

Necháme dve hodiny odstáť, aby pustila šťavu.

Medzitým umyjeme a nakrájame paradajky.

 

 

Paradajky vhodíme do hrnca.

Za častého miešania ich uvaríme.

Ešte teplé paradajky rozmixujeme mixérom.

 

 

(Paradajkovú omáčku rozšľaháme mixérom, aby sme si ušetrili prácu so šúpaním paradajok pred varením).

Omáčku odstavíme.

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.

 

 

Do samostatného hrnca pridáme olej.

Pridáme cibuľu.

Na miernom ohni ju opečieme, kým nebude priehľadná.

 

 

Potom cuketu a papriku scedíme.

Zeleninu pridáme k cibuli.

Zalejeme ananásovým nálevom, pridáme korenie a nasekaný cesnak.

 

 

Za častého miešania dusíme asi 30 minút.

Medzitým si nakrájame ananás na veľké kocky.

Scedíme kukuricu.

 

 

K zelenine pridáme paradajkovú omáčku.

Ďalej pridáme paradajkový pretlak.

Pridáme soľ, ocot a cukor.

 

Privedieme do varu.

Pridáme kukuricu a ananás a opäť privedieme do varu.

V prípade potreby pridáme ďalšie korenie podľa chuti.

Na začiatok môžete pridať menšie množstvo octu a cukru a skúste si chuť upraviť „podľa seba“.

Vriacu omáčku nalejeme do sterilných pohárov.

Po utretí okrajov nádoby pomocou čistej handričky uzavrieme viečkom.

Poháre vložíme do studenej rúry.

Nastavíme na 130°C.

Po zahriatí rúry pasterizujeme omáčku 20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes