plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chlebík ako z bavlnky: Neskutočne jemné a nadýchané cesto, ktoré môžete naplniť podľa toho, na čo máte práve chuť!

Táto nadýchaná dobrota podľa receptu z youtube je skutočne ako upletená a nesmierne lahodná. Náplň si môžete zvoliť podľa toho, na čo máte práve chuť – či už to bude slaná náplň – syr, opražená cibuľka – alebo sladká náplň čokoláda, škorica, tvaroh, či džem.

Potrebujeme:

formu s rozmerom 20 x 7 cm

80 ml teplého mlieka

3 g sušeného droždia

300 g hladkej múky

5 g soli

30 g kryštálového cukru (ak robíte slanú verziu tak stačí polovica)

1 vajce

100 ml šľahačkovej smotany

náplň podľa chuti (v recepte sú použité sušené brusnice 50 g)

Postup:

Mlieko zmiešame so sušeným droždím a necháme 5 minút stáť, aby sa kvások aktivoval.

Do misy si nasypeme múku, pridáme soľ, cukor a premiešame metličkou.

Primiešame šľahačkovú smotanu, vajce a pridáme aj kvások.

Vymiesime nadýchané a nelepivé cesto, ktoré vložíme do misy a necháme hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Medzitým si pripravíme náplň alebo jednoducho nasekáme sušené brusnice, ktoré použijeme neskôr na plnenie.

Formu si vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 5 približne rovnakých častí.

Všetky kúsky vygúľame, poukladáme vedľa seba, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme podkysnúť.

Každú cestovú guľku rozvaľkáme na oválnu placku, polovicu narežeme na tenké pásiky a na druhú časť navrstvíme plnku.

Zrolujeme a týmto postupom spracujeme všetky kúsky cesta.

Tie potom naukladáme do kruhu po okraji formy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 1 hodinu nakysnúť.

 

Vrch potrieme mliekom a pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C asi 17 – 20 minút.

Hotovo.

Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes