Skvost medzi dezertami: Nadýchaný krémový zákusok „Paríž v plameňoch“, ktorý všetkých pobláznil!

Tento unikátny zákusok je nazývaný aj „Paríž v plameňoch“. Žiadny oheň však nečakajte, len odzbrojujúcu chuť, ktorej nikto neodolá!

Potrebujeme:

Použite tortovú formu s priemerom 24 cm, alebo primerane veľký plech na pečenie.

Na dva tmavé korpusy:

4 vajcia

štipka soli

4 PL krupicového cukru

...

4 PL polohrubej múky

1 ČL prášku do pečiva

2 PL kakaa

Na svetlý korpus:

7 bielkov

štipka soli

12PL krupicového cukru

1PL polohrubej múky

200 g nasekaných a opražených lieskových orechov

Na krém:

7 žĺtkov

200 g práškového cukru

500 ml mlieka

5PL kukuričného škrobu

250 g masla

2ČL vanilkovej esencie

2 banány

1PL citrónovej šťavy

Na sirup:

100 ml vody

4PL krupicového cukru

2PL rumu

Na zdobenie:

200 ml šľahačkovej smotany

1PL práškového cukru

2PL kakaa

čokoládová posýpka

Postup:

1. Ako prvé si pripravte 2 tmavé korpusy. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte sneh a po lyžičkách doňho zapracujte cukor. Postupne zašľahajte žĺtky. Múku si zmiešajte s práškom do pečiva a kakaom a vmiešajte tak, aby sa vám nevytvorili hrudky. Cesto nalejte do dvoch foriem s priemerom 24 cm (alebo postupne upečte v jednej forme). Formu si vysteľte papierom na pečenie a pečte pri teplote 170 stupňov asi 15 minút.

2. Pripravte si svetlý korpus. Opäť si ako prvé vyšľahajte sneh z bielkov a soli. Následne zapracujte cukor a potom vmiešajte múku, ktorú ste si predtým zmiešali s drvenými orechmi. Toto cesto nalejte do formy s priemerom 24 cm a pečte cca 20-25 minút v rozohriatej rúre pri 170 stupňoch. Korpus by mal byť sfarbený jemne do ružova.

3. Do hrnca si nalejte vodu a pridajte cukor. Varte, kým vám nevznikne jemne hustý sirup a potom pridajte rum. Ešte teplým sirupom pokvapkajte všetky tri korpusy.

4. Pripravte si krém. Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom do peny. V druhej miske si zmiešajte škrob so 100 ml mlieka. Zvyšok mlieka nalejte do hrnca a nechajte zovrieť. Následne pridajte mlieko so škrobom a nakoniec zapracujte žĺtkovú penu. Za stáleho miešania chvíľu povarte, kým krém nezhustne. Vo väčšej miske si vyšľahajte zmäknuté maslo s vanilkovou esenciou a postupne pomocou šľahača zapracujte hmotu so žĺtkami. Časť krému oddeľte a do zvyšku vmiešajte nakrájané banány pokvapkané citrónovou šťavou.

5. Teraz si všetko spolu zostavte. Formu vyložte potravinárskou fóliou, na dno položte jeden tmavý korpus a natrite polovicu krému s banánmi. Prikryte svetlým korpusom a na ten navrstvite zvyšok banánového krému. Teraz prikryte tmavým korpusom. Bok formy dajte preč a celé (aj po bokoch) potrite šľahačkovým krémom, ktorý si vytvoríte vyšľahaním šľahačkovej smotany spolu s práškovým cukrom a preosiatym kakaom. Vrch posypte čokoládovou posýpkou a boky ozdobte svetlým krémom bez banánov, ktorý ste si predtým odložili. Dobrú chuť!

Zdroj: tipichnyjkulinar.com