Tento unikátny zákusok je nazývaný aj „Paríž v plameňoch“. Žiadny oheň však nečakajte, len odzbrojujúcu chuť, ktorej nikto neodolá!
Potrebujeme:
Použite tortovú formu s priemerom 24 cm, alebo primerane veľký plech na pečenie.
Na dva tmavé korpusy:
4 vajcia
štipka soli
4 PL krupicového cukru
4 PL polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
2 PL kakaa
Na svetlý korpus:
7 bielkov
štipka soli
12PL krupicového cukru
1PL polohrubej múky
200 g nasekaných a opražených lieskových orechov
Na krém:
7 žĺtkov
200 g práškového cukru
500 ml mlieka
5PL kukuričného škrobu
250 g masla
2ČL vanilkovej esencie
2 banány
1PL citrónovej šťavy
Na sirup:
100 ml vody
4PL krupicového cukru
2PL rumu
Na zdobenie:
200 ml šľahačkovej smotany
1PL práškového cukru
2PL kakaa
čokoládová posýpka
Postup:
1. Ako prvé si pripravte 2 tmavé korpusy. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte sneh a po lyžičkách doňho zapracujte cukor. Postupne zašľahajte žĺtky. Múku si zmiešajte s práškom do pečiva a kakaom a vmiešajte tak, aby sa vám nevytvorili hrudky. Cesto nalejte do dvoch foriem s priemerom 24 cm (alebo postupne upečte v jednej forme). Formu si vysteľte papierom na pečenie a pečte pri teplote 170 stupňov asi 15 minút.
2. Pripravte si svetlý korpus. Opäť si ako prvé vyšľahajte sneh z bielkov a soli. Následne zapracujte cukor a potom vmiešajte múku, ktorú ste si predtým zmiešali s drvenými orechmi. Toto cesto nalejte do formy s priemerom 24 cm a pečte cca 20-25 minút v rozohriatej rúre pri 170 stupňoch. Korpus by mal byť sfarbený jemne do ružova.
3. Do hrnca si nalejte vodu a pridajte cukor. Varte, kým vám nevznikne jemne hustý sirup a potom pridajte rum. Ešte teplým sirupom pokvapkajte všetky tri korpusy.
4. Pripravte si krém. Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom do peny. V druhej miske si zmiešajte škrob so 100 ml mlieka. Zvyšok mlieka nalejte do hrnca a nechajte zovrieť. Následne pridajte mlieko so škrobom a nakoniec zapracujte žĺtkovú penu. Za stáleho miešania chvíľu povarte, kým krém nezhustne. Vo väčšej miske si vyšľahajte zmäknuté maslo s vanilkovou esenciou a postupne pomocou šľahača zapracujte hmotu so žĺtkami. Časť krému oddeľte a do zvyšku vmiešajte nakrájané banány pokvapkané citrónovou šťavou.
5. Teraz si všetko spolu zostavte. Formu vyložte potravinárskou fóliou, na dno položte jeden tmavý korpus a natrite polovicu krému s banánmi. Prikryte svetlým korpusom a na ten navrstvite zvyšok banánového krému. Teraz prikryte tmavým korpusom. Bok formy dajte preč a celé (aj po bokoch) potrite šľahačkovým krémom, ktorý si vytvoríte vyšľahaním šľahačkovej smotany spolu s práškovým cukrom a preosiatym kakaom. Vrch posypte čokoládovou posýpkou a boky ozdobte svetlým krémom bez banánov, ktorý ste si predtým odložili. Dobrú chuť!
Zdroj: tipichnyjkulinar.com