Poznáte kombináciu cesnaku, sódy bikarbóny a soli? Perfektný zlepšovák našich babičiek!

Ak kupujete naraz väčšie množstvo cesnaku alebo máte cesnak z vlastnej úrody a potrebujete ho uskladniť, táto metóda vám možno príde vhod. 

Nesprávne uskladnený cesnak môže vyklíčiť, zhniť alebo sa môže scvrknúť. 

Nechajte si teda poradiť a naučte sa túto praktickú a jednoduchú metódu skladovania cesnaku.

 

 

Postupujte podľa odporúčaní z YouTube kanála 美食彩味 VS 明玥美食 Magic Food.

Prvá metóda

Zoberte si tmavé vrecko, do ktorého naukladajte hlávky cesnaku.

Spolu s cesnakom vložte do stredu jedno jablko. 

 

 

Vďaka jablku cesnak nezačne klíčiť, ani nevyschne. 

Teraz sa snažte z vrecka vytlačiť čo najviac vzduchu, aby ste vytvorili takmer vákuové prostredie.

Hore vrecko zauzlite a odložte na chladné suché miesto. 

Tmavé plastové vrecko chráni cesnak pred svetlom, vďaka čomu ostáva takisto dlhšie čerstvý. 

Druhá metóda

Menšie množstvo cesnaku môžete uskladniť v ryži. 

 

 

Stačí, ak misu naplníte ryžou a ponoríte do nej cesnak.

Vnútorné prostredie ryže je suché, vďaka čomu dobre absorbuje vlhkosť a udrží cesnak v suchu. 

Touto metódou skladovania v zásade zabijete dve muchy jednou ranou. 

 

 

Ryža udrží cesnak v suchu a vďaka cesnaku sa vám do ryže nepustia škodcovia, ako sú napríklad potravinové mole, pretože tie neznášajú pach cesnaku.

Tretia metóda

Cesnak môžete skladovať aj pomocou zmesi soli a sódy bikarbóny. 

 

 

Rozprestrite si papierové utierky a nasypte na ne asi dve lyžice soli. 

Pridajte asi rovnaké množstvo sódy bikarbóny a utierku preložte na polovicu a potom ešte na polovicu, nakoniec ju zagumičkujte.

Pripravte si kartónovú škatuľu a na dno dajte vrstvu papierových kuchynských utierok (môžete použiť aj staré oblečenie). 

 

 

Potom vložte hlavičky cesnaku a nezabudnite vložiť aj vreckovku so soľou a sódou bikarbónou. 

Každú vloženú vrstvu cesnaku prikryte papierovými utierkami. 

Takto opakujte vrstvenie, kým nebude škatuľa plná.

 

 

Ku každej vrstve cesnaku pridajte aj soľ so sódou bikarbónou zabalené v papierovej utierke. 

Vďaka papierovým vrstvám udržíte cesnak v suchu, takže zabránite jeho naklíčeniu a v kartónovej krabici je tiež chránený pred svetlom.

Kartón zalepíme a uložíme na suché tmavé miesto. 

Štvrtá metóda

Pri tejto metóde sa cesnak opäť vloží do plastového vrecka, avšak tentokrát k nemu pridajte aj tabak z dvoch cigariet. 

 

 

Suchý tabak má schopnosť absorbovať vlhkosť a pôsobí ako vysúšadlo. 

Takto vydrží cesnak čerstvý asi 2 mesiace, potom treba pridať nový tabak.

Nezabúdajte, že je veľmi dôležité aj to, vybrať na skladovanie zdravý cesnak bez známok poškodenia. 

Múka

 

 

 

Rovnako ako piliny, aj múka môže absorbovať prebytočnú vlhkosť.

V suchom prostredí sa nemnožia hnilobné baktérie, takže sa tento prášok dá použiť na konzerváciu cesnaku na zimu.

Cesnak treba posypať múkou tak, aby bola na ňom aspoň 2 cm hrubá vrstva.

 

 

Viečko na pohároch treba dobre uzavrieť, aby sa doňho nedostal drobný hmyz.

Viac užitočných informácií sa dozviete v priloženom videu.

Veľa šťastia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie