plny-hrniec_transparent_negativ.png

Skúste hneď zajtra, keď ich budete variť: 21 top príloh zo zemiakov, pri ktorých zabudnete aj na hlavný chod!

Zemiaky sú pre našu kuchyňu neodmysliteľné.

 

My vám prinášame tipy na 17 výborných receptov, ktoré posunú obyčajnú prílohu na celkom iný level.

Môj overený recept je uvarené zemiaky v šupke len rozlačiť spolu s kyslou smotanou, lyžičkou horčice a bylinkami. je to rýchle a nesmierne chutné jedlo.

Určite však skúste aj ďalšie recepty, ktoré sme pre vás pripravili :-)

Roztlačené zemiaky so syrom a cesnakom

 

 

Potrebujeme (pre 4 osoby):

500 gr. zemiaky

1 vajíčko

4 lyžice najemno nastrúhaného syra

100 g salámy nakrájanej najemno

100 g mozzarelly – nastrúhanej

soľ podľa chuti

2 strúčiky cesnaku – roztlačené

petržlen podľa potreby

bazalka

Trocha oleja

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode, potom scedíme, ošúpeme a roztlačíme.

Keď vychladnúť, pridáme salámu, oba druhy syra, cesnak, vajce, petržlenovú vňať aj bazalku.

Rukami – ktoré sme si trochu namastili olejom tvarujeme z masy niečo ako fašírky, ktoré môžeme jemne rozlačiť.

Uložíme do vymastenej misy a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 30 minút – alebo kým povrch fašíriek nie je zlatistý.

Diétne hranolky

 

Patatine croccanti al forno, Mangia senza Pancia

 

Potrebujeme:

1 lyžičku olivového oleja /najlepšie extra panenský olej/

500 g žltých zemiakov

Soľ

Postup:

Zemiaky očistíme, alebo necháme aj so šupkou – je to na vás.

Odporúčam nakrájať na tenké kolieska, vtedy sú zemiaky najlepšie.

Môžete však nakrájať aj na klasické hranolky, ale nie príliš hrubé.

Zemiaky ponoríme na 10 minút do ľadovej vody, potom scedíme a dáme do studenej vody s trochou soli, preložíme na plameň.

Keď voda zovrie, zložíme z plameňa, scedíme a necháme vychladnúť.

Zemiaky preložíme do väčšej misky, pridáme 1 lyžičku oleja a rukami dôkladne premiešame – to je veľmi dôležitá časť, keď dobre premiešate sami uvidíte, že na pol kila zemiakov naozaj stačí lyžička oleja.

Rúru predherejeme na 220-250 stupňov.

Zemiaky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečieme asi 30 minút, počas pečenia párkrát otočíme. Preložíme do misky a osolíme.

Ak máte zemiaky hrubšie, pečieme dlhšie.

Prezidentské zemiaky

 

 

Potrebujeme:

80 dkg zemiakov

2 Hermelíny (po 120g)

20 dkg anglickej slaniny (ak robíme ako prílohu, môžeme vynechať)

350 ml smotany

soľ

korenie na americké zemiaky

ligurček alebo pažítku

Postup:

Surové olúpané zemiaky nakrájame na plátky, naukladáme ich do pekáča, osolíme, posypeme nakrájaným ligurčekom a korením.

Poukladáme syrom nakrájaným na plátky a slaninou tiež na plátky.

Znovu vrstvíme – zemiaky, slaninu, syr a posledná vrstva zemiaky.

Na tie dáme ešte niekoľko plátkov syra a zalejeme smotanou (ak nemáme sladkú smotanu, môžeme požiť aj kyslú, je to tiež výborné).

Pečieme na 190 ° c asi 30 minút, najprv prikryté, potom odkryjeme a dopečieme, aby sa vytvorila zlatistá kôrka.

Podávame so zeleninovým šalátom, ale dalo by sa aj ako príloha k mäsu.

Zemiakový koláč z kyslej smotany

 

Potrebujeme:

2 veľké zemiaky cca 500 g,

2 kusy cibule,

2 lyžice oleja,

2 strúčiky cesnaku,

6 vajec,

1 lyžica kyslej smotany,

bazalka,

petržlen,

jarnú cibuľku,

soľ,

mleté čierne korenie.

Postup:

Zemiaky umyjeme a nakrájame nadrobno (nové netreba ani šúpať).

Cibuľu nakrájanú nadrobno opražíme na oleji, pridáme aj zemiaky a spolu restujeme, kým zemiaky nezmäknú. Potom pridáme aj cesnak a necháme na panvici ešte asi 1-2 minútky.

V miske zmiešame smotanu, vajcia, bazalku, olej, zelené bylinky a premiešame.

Tortovú formu vymastíme olejom a navrstvíme do nej zmes z panvice. Na to navrstvíme smotanovú zmes. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.

Podávame ako prílohu, alebo len tak so šunkou a syrom.

Kefírové zemiaky

 

Potrebujeme:

4 zemiaky

Na cestíčko:

1 menší téglik kefíru

1 lyžicu múky

soľ podľa chuti

papriku podľa chuti

3 vajcia

10 dkg strúhaného syra

múku na obaľovanie

Na pečenie:

olej

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na 3 mm hrubé plátky a umyjeme.

Dobre osušíme pomocou utierky.

Vajce vymiešame s kefírom, soľou a korením.

Aplikujte kefír na vajce, ochutíme soľou a korením a potom premiešame múku a strúhaný syr. Vznikne nám niečo ako cestíčko – podľa potreby pridáme múku alebo kefír.

Plátky zemiakov sa najskôr obalia v múke, namočia do cestíčka a potom ukladajú do horúceho oleja a vyprážajú ako do zlatista.

Je to perfektná príloha, ale u nás aj hlavný chod.

U nás je to ešte obľúbenejšie ako vyprážaný karfiol, či klasické hranolky. Takéto zemiaky sa dajú aj piecť, ale treba pokvapkať olejom a počas pečenia pootáčať.

Chrumkavé zemiaky na portugalský spôsob

 

Postup:

8 zemiakov približne rovnakej veľkosti

4 strúčiky cesnaku

Maslo

Olivový olej

Rozmarín

Hrubozrnnú soľ

Postup:

Zemiaky dôkladne umyjeme – nešúpeme a uvaríme v šupke, v slanej vode. Cesnak očistíme, nasekáme najemno.

Zapekaciu misu vymastíme olivovým alebo slnečnicovým olejom a uložíme do nej uvarené zemiaky. Na povrchu zemiakov spravíme zárezy.

Z miske zmiešame rozpustené maslo s nakrájaným cesnakom, soľou, rozmarínom a touto zmesou potrieme povrch zemiakov.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 15-20 minút.

Najchutnejšie zemiaky s cesnakom

 

Potrebujeme:

1 kg malých zemiakov

5 lyžíc hladkej múky

Sladkú červenú papriku

Soľ

Zväzok petržlenovej vňate nakrájanej nadrobno

4 strúčiky cesnaku

Olej, maslo alebo bravčovú masť

Postup:

Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode domäkka – pozor aby sa zemiaky príliš nerozvarili.

Zemiaky scedíme a necháme vychladnúť.

Múku zmiešame s paprikou a zemiaky vložíme do tejto zmesi tak, aby sa múka dostala na povrch každého zemiaku.

Na panvici zahrejeme trochu oleja alebo masla a zemiaky opražíme dozlatista – vďaka múke získajú už po chvíli na povrchu chrumkavú kôrku. Ja zvyknem na zemiaky ešte počas smaženia trochu múky s paprikou prisypať.

Približne 2 minúty pred koncom pridáme nasekanú petržlenovú vňať a nadrobno nasekaný alebo nastrúhaný cesnak. Podľa potreby osolíme.

Jemne pikantné zemiaky s maslom a cesnakom

Potrebujeme:

1 kg zemiakov približne rovnakej veľkosti

Rozmarín, kajenské korenie, soľ a čierne mleté korenie

3 strúčiky pretlačeného cesnaku

3 lyžice zmäknutého, ideálne rozpusteného masla

Postup:

Zemiaky očistíme a rozdelíme na polovice. Potom na povrchu každého kúska urobíme hlbšie zárezy tak, aby sme zemiaky celkom nerozrezali.

V miske zmiešame maslo s cesnakom a koreninami. Do tejto zmesi pridáme zemiaky a dobre premiešame, aby sa maslo a koreniny dostali na povrch každého zemiaku.

Zemiaky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, narezanou časťou nahor.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 45 minút – alebo kým povrch zemiakov nie je zlatistý. Po 20 minútach pečenia uložíme na zemiaky plátky masla a necháme dopiecť.

Pečené zemiaky s omáčkou na francúzsky spôsob

Pečené zemiaky s omáčkou na francúzsky spôsob

Potrebujeme:

750 g menších nových zemiakov

2 lyžice olivového oleja

Soľ a korenie podľa chuti

Omáčka:

1 väčší strúčik cesnaku

70 ml rastliného oleja

2 lyžice dijonskej horčice

2 lyžice jablčného octu

2 lyžice petržlenovej vňaťe najemno nasekanej

1 lyžicu kryštálového cukru

Postup:

Umyté zemiaky prekrojíme na polovice a vložíme do väčšej misky. K zemiakom pridáme olivový olej, soľ, korenie a dôkladne premiešame.

Potom zemiaky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút pri teplote 220 stupňov.

Zatiaľ, čo sú zemiaky v rúre, pripravíme si omáčku. Pretlačený censka zmiešame s octom, cukrom, horčicou a olejom.

Hotvé zemiaky preložíme do misky, zmiešame s omáčkou, posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.

Zemiaky so syrom a cesnakom

Potrebujeme:

8 približne rovnako veľkých zemiakov

30 g masla

60 g nadrobno nastrúhaného syra

1 lyžičku nadrobno nasekanej petržlenovej vňate

1 lyžicu majonézy alebo kyslej smotany

2 strúčiky cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Maslo, alebo olej na potretie

Postup:

Zemiaky dôkladne umyjeme, nešúpeme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme maslom alebo olejom zmiešaným so soľou a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri funkcii grill na 180 stupňoch približne 40 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké.

Medzitým zmiešame všetky prísady na náplň. Náplň rozdelíme na 8 približne rovnakých guličiek.

Upečené zemiaky vyberieme z rúry a v strede urobíme hlbšie zárezy v tvare kríža. Potom okolo rezu vyberieme vnútro tak, aby sa doň vošla náplň. Náplň vložíme do vnútra zemiakov a dáme do rúry ešte na niekoľko minút zapiecť (približne 10 minút).

Chrumkavé zemiaky z rúry, ktoré chutia ako hranolky

Lepšie ako hranolky: Chrumkavé zemiaky pečené v rúre a predsa chutia ako vyprážané!

Potrebujeme:

1,5 kg zemiakov – umytých a nakrájaných

1 lyžička soli

1 lyžička vegety

3 lyžice hrubej kukuričnej múky

3 lyžice oleja

Postup:

Rúru zahrejeme na 200 stupňov. Na plech na pečenie nalejem olej (takmer všetky 3 lyžice- trochu odložíme na zemiaky) a plech vložíme do zapnutej rúry.

Zemiaky prekrojíme na osminky. Preložíme do misy, pridáme trochu oleja a zmiešame so soľou, vegetou a kukuričnou múkou.

Dobre premiešame a preložíme na horúci plech s rozpáleným olejom. Vložíme späť do rúry a pečieme približne 30-40 minút.

Pečieme na veľko plechu, aby sa zemiaky mohli pekne zapiecť zo všetkých strán. Počas pečenia môžeme 2-3 krát premiešať.

Podávame s obľúbeným dressingom, tatárskou omáčkou, alebo len tak! :-)

Úžasne chutné jogurtové zemiaky

Potrebujeme:

4-5 väčších zemiakov

2 lyžice oleja

2 lyžice krémového jogurtu ideálne gréckeho

1 lyžičku soli

¼ lyžičky mletých feferónov alebo pálivej papriky

½ lyžičky sušenej mäty

½ lyžičky sušeného tymianu

Postup:

Rúru nastavíme na 200 stupňov Celzia.

V miske zmiešame ingrediencie na omáčku – olej, jogurt, soľ, mätu a všetky koreniny. Koreniny pridávajte podľa vlastnej chuti, výsledný chuť omáčky by mala byť dostatočne slaná.

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké mesiačiky. Zemiaky zmiešame s marinádou tak, aby sa dostala na povrch každého kúska.

Zemiaky rozložíme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 30 minút, alebo kým povrch zemiakov nie je zlatistý a chrumkavý.

Zemiaky so syrom pečené v rúre

Potrebujeme:

600-650 g zemiakov

¾ – 1 šálku tvrdého strúhaného syra

2 jarné cibuľky nasekané nadrobno

Soľ a korenie podľa chuti

Olivový olej

Postup:

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke domäkka.

Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.

Strúhané zemiaky zmiešame so syrom, cibuľkou, korením a soľou.

Z hmoty rukami tvarujeme valčeky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Zemiakové valčeky pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 210 stupňov 15 minút, potom obrátime na druhú stranu a pečieme ďalších 15 minút.

Podávame s obľúbeným dressingom alebo ako chutnú prílohu.

Mexické pečené zemiaky

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

2-3 strúčiky cesnaku

5-8 zrniečok koriandru

Červenú papriku pálivú – podľa chuti

Zväzok zelenej cibuľky

Soľ a korenie podľa chuti

3 lyžice oleja

Postup:

Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na kúsky. Uvaríme v slanej vode dommäka. Zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Následne zmiešame s nasekaným cesnakom, soľou, korením a koriandrom. Pridáme aj 3 lyžice rastlinného oleja a premiešame.

Zemiaky preložíme na plech a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 – 25 minút, kým povrch zemiakov nie je zlatistý. Nakoniec posypeme nakrájanou zelenou cibuľkou.

Pečené zemiaky so sezamom

Potrebujeme:

1 kg menších zemiakov

Soľ a korenie podľa chuti

Trochu oleja

2 lyžice masla

Sezamové semienka

2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate (môžeme nahradiť čerstvou vňaťou)

Postup:

Zemiaky umyjeme, čistíme a dáme variť do osolenej vody. Keď sú zemiaky mäkké, scedíme ich a vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potretý olejom. Posypeme sezamom, korením, soľou a na zemiaky uložíme plátky masla. Pečieme pri teplote 220 stupňov, kým zemiaky nie sú na povrchu zlatisté (počas pečenia môžeme zemiaky premiešať).

Upečené zemiaky posypeme petržnenovou vňaťou a môžeme servírovať.

Strapaté zemiaky

Vynikajúce strapaté zemiaky: Pripravte si hravú pečenú pochúťku

Potrebujeme:

4 väčšie zemiaky

Olivový olej

3 lyžice masla

1 lyžicu zelenej cibuľky najemno nakrájanej

Soľ, čierne mleté korenie

½ šálky strúhaného syra

½ šálky mlieka alebo sladkej smotany

1 žĺtok

Postup:

Roztopené maslo na potretie

Zemiaky dôkladne umyjeme a vysušíme. Preložíme na plech vystlaný fóliou, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 60 minút.

Keď sú zemiaky upečené, odrežeme hornú časť a vnútro každého zemiaku vyberieme lyžicou – tak aby sme nepoškodili šupu. V miske zmiešame vnútro zemiakov s maslom, cibuľkou, okoreníme a osolíme. Nakoniec vmiešame syr, mlieko a žĺtok.

Do vnútra zemiakov najskôr vložíme vrchnú odrezanú časť a zatlačíme vidličkou (viď video návod) a do každého zemiaku navrstvíme náplň. Nakoniec upravíme vzhľad zemiakov vidličkou – dodáme im tak hravú – strapatú podobu.

Potrieme roztopeným maslom a môžeme posypať obľúbeným korením. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 20-30 minút, alebo kým nebude povrch zlatistý.

Roztlačené zemiaky prečené so syrom a bylinkami

Potrebujeme:

4 väčšie zemiaky

1 lyžicu olivového oleja

1 strúčik cesnaku

1 lyžicu zelenej cibuľky nasekanej najemno

Hrsť tvrdého strúhaného syra (napr. Gouda)

1 lyžicu strúhaného parmezánu

Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v slanej vode v šupke.

Cesnak pretlačíme a v miske zmiešame s olejom.

Uvarené zemiaky scedíme a necháme chvíľu vychladnúť.

Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Na plech preložíme zemiaky a čiastočne ich roztlačíme (roztláčadlom na zemiaky, prípadne iným kuchynským nástrojom).

Na roztlačené zemiaky navrstvíme cesnakovo-olivovú zmes a podľa chuti osolíme a okoreníme.

Nakoniec posypeme oboma druhmi syra, cibuľkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 7-10 minút (aby sa syr roztopil a zemiaky boli na povrchu chrumkavé).

Krémové pečené zemiaky

Potrebujeme:

5 lyžíc masla

2 strúčiky cesnaku

1 kg zemiakov

400 ml sladkej smotany na varenie (10%)

Soľ, mleté čierne korenie a štipku muškátového orieška

Postup:

Zemiaky očistíme a umyjeme. Nakrájame na tenké plátky (cca 3 mm).

Zapekaciu misu vymastíme maslom a na dno uložíme cesnak nasekaný nadrobno. Na cesnak uložíme plátky zemiakov (zemiaky by sa mali čiastočne prekrývať) a posypeme soľou, korením a muškátovým orieškom. Zalejeme trochou smotany a pokračujeme vrstvou zemiakou, ktorú opäť osolíme, okoreníme a zalejeme smotanou. Na vrch rozložíme plátky zvyšného masla.

Prikryjeme fóliou a vložíme do vyhriatej rúry na 30-40 minút. Pečieme pri teplote 180 stupňov.

Po uplynutí tohto času odstránime fóliu a pečieme ešte 15-20 minút.

Krémové zemiaky sa vynikajúco hodia ako príloha ku steakom, ale pochutnať si na nich môžete aj len tak – ako na vynikajúcom obede či večeri.

Pečené zemiaky s cesnakom, maslom a bylinkami

Potrebujeme:

7 ks väčších zemiakov

125 g masla

5 lyžíc strúhaného syra (ideálne parmezánu)

2 lyžice kyslej smotany

3 strúčiky cesnaku

3 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate (príp. zelenej cibuľky alebo kôpru)

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na hrubšie plátky. Plátky zemiakov varíme v slanej vode domäkka.

Medzitým si pripravíme cesnakovo-maslovú omáčku. Strúčiky cesnaku pretlačíme a zmiešame s maslom. Pridáme syr, petržlenovú vňať a smotanu. Zmes dochutíme soľou a korením.

Keď sú zemiaky mäkké, scedíme ich a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý plátok potrieme pripravenou omáčkou. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 220 stupňov 10-15 minút.

Pečené zemiaky podľa Jamieho Olivera

Potrebujeme:

8 stredne veľkých nových zemiakov

2 vetvičky rozmarínu

1 téglik kyslej smotany (príp. gréckeho jogurtu)

Olivový olej, soľ a korenie podľa chuti

½ lyžice nasekanej pažítky

½ lyžičky nasekaného petržlenu

1 strúčik cesnaku

Postup:

Zemiaky dôkladne umyjeme, vložíme do slanej vody a varíme 15 minút. Potom zemiaky premiestnime do misky spolu s olivovým olejom, rozmarínom, soľou a korením. Dôkladne premiešame, aby sa zmes korenín a oleja dostala na všetky zemiaky.

Potom zemiaky preložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry nastavenej na 200 stupňov, kde necháme zapiecť tak, aby bol povrch zemiakov chrumkavý.

Vyberieme z rúry, prekrojíme a do stredu každého zemiaka navrstvíme lyžicu kyslej smotany zmiešanej s trochou soli a pretlačeným cesnakom. Posypeme zelenými bylinkami a môžeme servírovať.

Poznámka: zemiaky môžeme posypať  aj restovanou cibuľkou.

Najlepšie recepty na dnes