Skúsená gazdinka prezradila tajomstvo najlepších šišiek: Takto sa vám táto fašiangová pochúťka vždy podarí!

Po Troch kráľoch sa začína bujará fašiangová zábava a k nej neodmysliteľne patria aj šišky a fánky. Tie jednoducho nesmú v tomto období na stole chýbať. Sladké nadýchané vankúšiky lákajú nielen svojim vzhľadom, ale aj neodolateľnou sladkastou vôňou. Aby sa vám ale táto fašiangová pochúťka vždy podarila, mali by ste poznať ten správny postup. Skúsená gazdinka prezradila, ako pripraviť tie najlepšie šišky pod slnkom!

Existuje veľa fantastických receptov na šišky, ale pre všetky platia tie isté univerzálne pravidlá, ktorých sa treba držať. Poďme sa pozrieť aké…

Teplota

Aby sa vám šišky podarili, malo by byť vo vašej kuchyni príjemne teplo a takisto všetky ingrediencie by mali byť izbovej teploty. To znamená, že ich vždy vopred vyberte z chladničky, aby sa pred prípravou stihli ohriať.

Maslo

Pred pridaním do cesta je potrebné maslo rozpustiť. Dávajte však pozor, aby ste ho nevarili, alebo aby nebolo až príliš horúce, keď ho budete pridávať k ostatným prísadám. Maslo je možné nahradiť napríklad šľahačkovou smotanou.

...

Múka

Múku vždy preosievajte, aby boli šišky vláčne a nadýchané.

Vajíčka

Postupné pridávanie vajec do cesta hrá tiež dôležitú úlohu, takže je dôležité zapracovať ich do cesta po jednom.

Cesto

Už pri vaľkaní cesta by ste mali vidieť, že je cesto vláčne a jemne elastické. Aby ste ho mohli dobre vyvaľkať, vyklopte ho na pomúčenú dosku. Avšak viac zbytočne nepoprašujte múkou, aby boli šišky ľahké a nadýchané.

Proces kysnutia

Najskôr nechajte vykysnúť cesto v mise na teplom mieste a po vyvaľkaní a vykrojení nechajte jednotlivé šišky ešte podkysnúť na pracovnej doske pod kuchynskou utierkou ďalších 20 minút. Správna šiška by mala zdvojnásobiť svoj objem.

Vysmážanie

Ak nemáte k dispozícii fritézu, šišky vždy vysmážajte v hlbšom hrnci na dostatočnom množstve oleja. Olej musí byť rozhorúčený. Keď vložíte šišku do oleja, polovica by mala byť ponorená a polovica by mala byť na vrchu, aby sa šiška mohla nafúknuť. Ak je šiška zvonku hotová, ale vo vnútri surová, olej je príliš horúci. Pri vyprážaní je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky.

Po upečení

Keď hotovú šišku vyberiete z oleja, položte ju na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný olej. Teplé šišky nikdy neukladajte na seba, pretože sa zvlhčia parou. Práškovým cukrom ich posýpajte až keď úplne vychladnú. Nedávajte ich do chladničky, len zakryte potravinárskou fóliou a uložte na chladnejšie miesto. Ak chcete mať aj na druhý deň šišky ako čerstvé, pokropte ich trochou vody a dajte na chvíľku do rúry.

Zdroj: receptneked.hu

Recept na fašianogové šišky podľa cukrárky

Potrebujeme (na 48 šišiek):

1 kg polohrubej (výberovej) múky

1 kocka čerstvého droždia

6 dl mlieka

1 smotana na šľahanie (33%, 250 ml) – izbovej teploty

1 kávová lyžička soli

2 kávové lyžičky cukru

4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3)

0,5 dl rumu

Ďalej:

lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov

Postup:

Z 200 ml mlieka, pol lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások. Prisypeme troškou polohrubej múky a premiešame, necháme podkysnúť aspoň 10 min. Do zvyšnej preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešame, pridáme kvások, postupne aj žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko zamiešať – bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.

Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa. Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne a domiesime ho varechou jemne pomúčime – prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol a máme nakysnuté cesto.

Z misy ho doslova „vyťahujem“ – je ako pavučina – ktorá sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí. na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku – pomedzi prsty, prevrátim takto by mala vyzerať konzistencia cesta – je vláčne – v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm.

Cesto sa nelepí, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom. Je dobré nechať podkysnúť chvíľu na pracovnej doske.

pri vyprážaní je dobre v oleji mať asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska – cca 2 mm hrúbka (olej sa nebude tak rýchlo prepalovať). Pozor,olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé. Pri vyprážaní je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky.

Do misy si dám na spodok papierové servítky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)