Možno ste to doteraz nevedeli a využívali ste štvorhranné strúhadlo nesprávne: Viete na aké účely slúžia jednotlivé strany?

Ukázalo sa, že strúhadlo má oveľa viac funkcií, ako ste si možno mysleli.

 

 

Teraz sa však dozviete o všetkých jeho možnostiach a určite ich využijete.

Naučte sa triky so strúhadlom, ktoré ste možno doteraz nepoznali!

 

 

Tieto skvelé tipy sme našli na facebooku.

Strana so strednými zubami

Táto strana je zrejme najobľúbenejšia a väčšinou je používame na strúhanie tvrdého syra, či koreňovej zeleniny do polievky. 

 

 

Vedeli ste však, že keď ju prekryjete potravinárskou fóliou, pomôže aj v prípade, že nemáte lis na cesnak?

 

 

Stačí ho jednoducho postrúhať na fóliou prekrytom strúhadle. 

Takto zostane postrúhaný cesnak na fólii a zúbky strúhadla ostanú čisté.

 

 

 

Najmenšia strana strúhadla so zakrivenými zubami

 

 

Najmenšia strana kuchynského strúhadla je najčastejšie pomocníkom pri strúhaní zeleniny.

Využijeme ho na strúhanie zemiakov a cibule na zemiakové placky, alebo keď rozšírime dojčenskú stravu o strúhané jablká či mrkvu.

 

 

Vďaka týmto zúbkom perfektne nastrúhate napríklad kôru z citróna. 

Ak vám ostali rožky, ktoré už nie sú čerstvé, nechajte ich usušiť a nastrúhajte ich na tejto strane strúhadla na strúhanku. 

 

 

Táto strana môže tiež slúžiť na očistenie rýb od šupín. 

Nastrúhajte na nej aj zázvor na silný zázvorový čaj. 

 

 

Potom ho treba povariť 10 minút.

Tak sa z neho uvoľní najviac užitočných látok.

 

 

Nastrúhame a použijeme namiesto polevy

 

 

Keď chceme ozdobiť vrch torty čokoládou, väčšinou volíme medzi dvoma riešeniami.

Buď vodný kúpeľ, v ktorom premeníme čokoládu na polevu, alebo zdĺhavé sekanie.

 

 

Veľmi zaujímavým spôsobom zdobenia čokoládou je však jej rozdrvenie na prach pomocou najmenšej strany strúhadla.

Efekt bude nielen chutný, ale aj estetický.

Muškátový oriešok

 

 

Muškátový oriešok je v kuchyni často používaným korením.

Je neoddeliteľnou súčasťou rôznych omáčok a napríklad v bešamelovej určite nemôže chýbať.

Najčastejšie kupujeme už mletý muškátový oriešok, no silnejšie je korenie vcelku.

Ak chcete použiť „pravý“ muškátový oriešok, nastrúhajte ho štvrtou stranou strúhadla.

Škorica

 

 

Podobný trik ako pri muškátovom oriešku môžete použiť aj s tyčinkou škorice.

Ak ste si kúpili škoricu v tyčinke, nie v prášku, problém vyrieši strúhadlo.

Takto nastrúhaná škorica má úžasnú vôňu vďaka čomu sú perníčky, či koláče ešte voňavejšie.

Strana s najväčšími otvormi

Na tejto strane nastrúhate samozrejme tvrdý syr, ak ho potrebujete použiť napríklad na zapečenie.

Okrem toho má však aj jednu skrytú funkciu, ktorá sa vám môže zísť.

Ak prevlečiete cez otvor strúhadla stonky petržlenovej vňate, krásne oddelíte lístočky od stoniek. 

Ušetrí vám to čas a nemusíte ani použiť nôž.

 

 

 

Krájače na boku strúhadla

Pomocou týchto nožov hravo nakrájate potraviny na plátky. 

Môžete ich použiť napríklad na šunku, uhorku, zemiaky, či klobásu.

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie