Skrytá funkcia mlynčeka na mäso: Namiesto mletia mäsa ho môžete použiť takto!

Môj dedko zvykol hovorit, že tento mlynček na mäso, ktorý kúpil ešte za čias socializmu, je nezničiteľný.

 

 

A mal pravdu – je to už takmer 60 rokov a mlynček je stále funkčný –  používame ho pravidelne a vždy si spoľahlivo urobí svoju prácu.

Poznáte zariadenie z modernej doby, ktoré by bolo také spoľahlivé? Ja veru nie!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

A pred mesiacom mi ani len nenapadlo, že má aj inú funkciu, o ktorej som predtým nevedela.

Moderní ľudia už na túto funkciu možno aj zabudli, možno tak ako ja vôbec nepoznajú. Mlynček na mäso môžete použiť aj celkom inak, ako na bezchybné namletie mäsa!

Poklad pre každého pekára

Pomocou mlynčeka na mäso môžete robiť krásne sladké výtvory – strojčekové pečivo najrôznejšieho druhu.

Rada by som vám predstavila domáce poľské sušienky – chryzantémy,  je  to veľmi originálny a chutný recept.

Môže sa vám zdať zvláštne, vkladať cesto do mlynčeka na mäso, ale keď uvidíte a ochutnáte ten výsledok, budete nadšení. 

 

 

Postup z portálu smakosze si dobre zapamätajte, pretože sušienky budú mať určite úspech!

Klasické maslové sušienky

Potrebujeme:

0,5 kg hladkej múky

250 g masla

125 g práškového cukru

2 žĺtky

1 ČL sódy bikarbóny

 

 

Postup:

Do hlbokej misy si preosejeme múku spolu so sódou bikarbónou a práškovým cukrom. 

Teraz vložíme studené maslo, začneme ho sekať nožom a potom vypracujeme.

Keď sa všetko spojí, pridáme žĺtky, vanilkový cukor a dobre premiešame.

Hmotu miesime, kým nezískame pružné a na dotyk hladké cesto, ktoré potom odložíme do chladničky na 10 minút. 

Medzitým si k stolu pripevníme mlynček na mäso – môžete použiť špeciálnu násadku na sušienky alebo jednoducho mlieť cesto na slíže a vytvarovať.

 

 

Cesto vkladáme do mlynčeka postupne – natlačíme, pomelieme na požadovanú dĺžku slížov, odstrihneme, vytvarujeme a ukladáme na plech. 

Môžeme tvarovať napríklad kvety, ktoré pripomínajú chryzantémy alebo slíže, venčeky a pod.

Fantázii sa medze nekladú.

 

 

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 minút.

Hotovo, efektné a chutné sušienky sú na svete.

Na túto techniku pečenia môžete použiť rôzne cesto a nižšie nájdete ďalšie skvelé recepty, z ktorých pripravíte chutné sušienky!

Netradičné sušienky z majonézového cesta

 

Potrebujeme:

250 g masla

1 šálku kr. cukru

2 lyžice majonézy

2 vajcia

½ šálky škrobu

10 g vanilkového cukru

1 lyžičku prášku do pečiva

4,5-5 šálok hladkej múky

Postup:

V miske zmiešame cukor, vajcia, majonézu a zmäknuté maslo. Potom pridáme sypké prísady – múku, prášok do pečiva a škrob. Vypracujeme mäkké, pružné cesto, ktoré sa nelepí na ruky.

Opäť ho vkladáme po častiach do mlynčeka na mäso a tvarujeme. 

Orechové sušienky

 

 

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

150 g práškového cukru

1 vajce

250 g palmarínu (alebo masla)

2 balíčky vanilkového pudingového prášku

100 g mletých vlašských orechov

Postup:

Všetky suroviny vložíme spolu do misy, vymiesime kompaktné a hladké cesto, ktoré následne uložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny. 

Potom vytvarujeme sušienky cez mlynček na mäso a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C do ružova. 

Kokosové sušienky zlepené džemom a máčané v čokoláde

 

Tento recept si môžete pozrieť aj v priloženom videu z youtube. 

Potrebujeme:

750 g hrubej múky

500 g masla

160 g práškového cukru

250 g strúhaného kokosu

4 vajcia

1 vanilkový cukor

voliteľné: džem + čokoláda na varenie

Postup:

Zmäknuté maslo si vyšľaháme s cukrom a potom postupne zašľaháme aj ostatné suroviny. 

Nakoniec cesto vymiesime rukou a pomelieme mlynčekom, pričom na plech tvarujeme podľa fantázie.

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 150 °C asi 10 – 15 minút. 

Sušienky môžeme už len posypať práškovým cukrom alebo môžeme dva rovnako dlhé kúsky zlepiť ríbezľovým džemom a z obidvoch koncov namočiť v čokoládovej poleve. 

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay