Skorocel je rastlina, ktorú často vídame na lúkach alebo v trávnikoch.
Okrem toho, že má liečivé účinky sa ukázalo, že sa dá využiť aj v kuchyni.
V tomto článku sa dozviete ako!
Nechajte sa inšpirovať radami z portálu smakosze a vyťažte z listov skorocelu, ktoré ukrývajú cenné živiny!
Výborne chutí napríklad vysmážaný v palacinkovom cestíčku alebo si z neho môžete pripraviť nápoj.
Nenápadne pôsobiaci skorocel kopijovitý, ktorý je nám natoľko známy, že sa k nemu správame ako k burine, má veľa čo ponúknuť.
Jeho listy sú nabité cennými živinami a pripisujú sa mu aj liečivé účinky.
Skorocelové víno
Vynikajúcim prostriedkom na vnútorné použitie je skorocelové víno.
Používajú sa buď listy, ktoré sa nechajú chvíľu povariť v niektorej zo sladkých odrôd vína.
Alebo sa používa koreň, ktorý sa varí o trochu dlhšie v zmesi vína s vodou.
Nápoj podľa ľudového liečiteľstva údajne hojí vredy mechúra a obličiek.
Ako využiť liečivú silu skorocelu?
V kuchyni
Najčastejšie sa pripravuje na olej, po ponorení celých listov do hustého palacinkového cesta.
Opečte ho z oboch strán a pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom a škoricou.
Ďalším skvelým nápadom ako ho využiť je, že ho nasekáte na menšie kúsky a pridáte do mäsovej hmoty na fašírky.
Na liečebné účely
Zdravotné benefity tejto rastliny sú také veľké, že sa v minulosti často používala ako liek na bolesť hrdla, ale aj proti hnačke, či zápalu.
Dobre chutí zmiešaný s ovocnými šťavami.
Ak sa vám zle hoja rany, rozdrvte listy na kašu a priložte ich na poranené miesto.
Pri vonkajšej aplikácii urýchľuje hojenie rán.
Pripravte si z neho čaj, ktorý môžete kloktať pri bolesti hrdla a môže pomôcť zmierniť zápal.
Ľuďom, ktorí zle znášajú uštipnutie alebo bodnutie hmyzom, sa odporúča pripraviť si jednoduchú tinktúru.
Stačí namočiť vatový tampón a priložiť na miesto bodnutia.
Svrbenie, bolesť a opuch sa rýchlo zmiernia.
Príprava skorocelovej tinktúry
Vložte 400 g skorocelových listov do zaváraninového pohára, zalejte 250 ml vodky, dôkladne uzavrite viečkom a dobre pretrepte.
Potom odložte pohár na chladné a tmavé miesto na 1 týždeň.
Po uplynutí tejto doby tinktúru preceďte cez husté sitko a prelejte do tmavej fľaštičky.
Skorocelová masť
Potrebujeme:
100 g nesolenenej masti (alebo masla s 80% tuku)
50 g čerstvých listov skorocelu
Postup:
Listy sa zbierajú od mája do augusta (vrátane). Treba ich dobre umyť a nechať vysušiť na čistej utierke. Potom listy jemne nasekajte nožom.
Roztopte masť a pridajte nasekané listy.
Obsah pomaly premiešajte drevenou lyžicou a nechajte povariť na miernom ohni asi 5 minút. Potom odstavte a nechajte vychladnúť do druhého rána.
Nasledujúci deň masť jemne zohrejte, pretlačte cez gázu a uložte do čistých pohárov z tmavého skla. Skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste.
Spôsob použitia
Táto domáca skorocelová masť má zmäkčujúci, hojivý a antiseptický účinok. Po dôkladnom očistení naneste na postihnuté miesto tenkú vrstvu 3 až 4-krát denne.
Veľa zdravia!