zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Poznáte túto rastlinu: Možno ste o tom doteraz nevedeli, ale dá sa perfektne využiť aj v kuchyni!

Skorocel je rastlina, ktorú často vídame na lúkach alebo v trávnikoch.

Okrem toho, že má liečivé účinky sa ukázalo, že sa dá využiť aj v kuchyni.

V tomto článku sa dozviete ako!

 

 

Nechajte sa inšpirovať radami z portálu smakosze a vyťažte z listov skorocelu, ktoré ukrývajú cenné živiny!

Výborne chutí napríklad vysmážaný v palacinkovom cestíčku alebo si z neho môžete pripraviť nápoj.

Nenápadne pôsobiaci skorocel kopijovitý, ktorý je nám natoľko známy, že sa k nemu správame ako k burine, má veľa čo ponúknuť.

Jeho listy sú nabité cennými živinami a pripisujú sa mu aj liečivé účinky.

Skorocelové víno

 

 

Vynikajúcim prostriedkom na vnútorné použitie je skorocelové víno.

Používajú sa buď listy, ktoré sa nechajú chvíľu povariť v niektorej zo sladkých odrôd vína.

Alebo sa používa koreň, ktorý sa varí o trochu dlhšie v zmesi vína s vodou.

Nápoj podľa ľudového liečiteľstva údajne hojí vredy mechúra a obličiek.

Ako využiť liečivú silu skorocelu?

 

V kuchyni

Najčastejšie sa pripravuje na olej, po ponorení celých listov do hustého palacinkového cesta. 

Opečte ho z oboch strán a pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom a škoricou. 

Ďalším skvelým nápadom ako ho využiť je, že ho nasekáte na menšie kúsky a pridáte do mäsovej hmoty na fašírky. 

Na liečebné účely

Zdravotné benefity tejto rastliny sú také veľké, že sa v minulosti často používala ako liek na bolesť hrdla, ale aj proti hnačke, či zápalu. 

 

 

Dobre chutí zmiešaný s ovocnými šťavami.

Ak sa vám zle hoja rany, rozdrvte listy na kašu a priložte ich na poranené miesto.

Pri vonkajšej aplikácii urýchľuje hojenie rán. 

Pripravte si z neho čaj, ktorý môžete kloktať pri bolesti hrdla a môže pomôcť zmierniť zápal.

Ľuďom, ktorí zle znášajú uštipnutie alebo bodnutie hmyzom, sa odporúča pripraviť si jednoduchú tinktúru.

Stačí namočiť vatový tampón a priložiť na miesto bodnutia.

Svrbenie, bolesť a opuch sa rýchlo zmiernia.

Príprava skorocelovej tinktúry

 

 

Vložte 400 g skorocelových listov do zaváraninového pohára, zalejte 250 ml vodky, dôkladne uzavrite viečkom a dobre pretrepte.

Potom odložte pohár na chladné a tmavé miesto na 1 týždeň. 

Po uplynutí tejto doby tinktúru preceďte cez husté sitko a prelejte do tmavej fľaštičky.

Skorocelová masť

Foto: pixabay

Potrebujeme:

100 g nesolenenej masti (alebo masla s 80% tuku)

50 g čerstvých listov skorocelu

Postup:

Listy sa zbierajú od mája do augusta (vrátane). Treba ich dobre umyť a nechať vysušiť na čistej utierke. Potom listy jemne nasekajte nožom.

Roztopte masť a pridajte nasekané listy.

Obsah pomaly premiešajte drevenou lyžicou a nechajte povariť na miernom ohni asi 5 minút. Potom odstavte a nechajte vychladnúť do druhého rána.

 

Foto: pixabay.com

Nasledujúci deň masť jemne zohrejte, pretlačte cez gázu a uložte do čistých pohárov z tmavého skla. Skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste.

Spôsob použitia

Táto domáca skorocelová masť má zmäkčujúci, hojivý a antiseptický účinok. Po dôkladnom očistení naneste na postihnuté miesto tenkú vrstvu 3 až 4-krát denne.

Veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie