plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vynikajúca dobrota z jabĺk a cesta: Tieto škoricovo-jablkové slimáky si zamiluje celá rodina!

Ak túžite po voňavej a extrémne chutnej dobrote k čaju, či kávičke, pripravte si tieto škoricovo-jablkové slimáky z kysnutého cesta. 

Okrem toho, že skvele chutia, rozvoňajú celú kuchyňu. 

Miznú zo stola rýchlosťou blesku!

 

 

Recept je veľmi jednoduchý a našli sme ho na youtube kanáli Appetizing.tv-Baking Recipes.

Potrebujeme:

Na cesto:

500 g hladkej múky

15 g sušeného droždia

80 g masla

1 vajce + 1 žĺtok

300 ml mlieka

100 g kryštálového cukru

5 g soli

Na náplň:

4 jablká

150 g kryštálového cukru

5 g škorice

1 vaječný bielok

5 ml mlieka

Postup:

Ako prvé si pripravíme cesto.

 

 

Do misky si nalejeme mlieko, pridáme cukor, soľ, 15 g sušeného droždia.

Všetko dobre vymiešame metličkou. 

Kvások necháme 15 minút stáť na teplom mieste.

Potom pridáme jedno celé vajce a žĺtok. 

 

 

Následne nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo a rukou vymiesime kompaktné cesto. 

Cesto vložíme do misky, prikryjeme bavlnenou utierkou.

Necháme nakysnúť 40 minút. 

 

 

Po uplynutí tejto doby si cesto vyvaľkáme. 

Náplň si pripravíme nasledovne.

Jablká si ošúpeme, vyrežeme jadrovníky a nastrúhame na hrubom strúhadle.  

 

 

Nastrúhané jablká vložíme na panvicu, zasypeme cukrom, škoricou a chvíľku podusíme. 

Náplň navrstvíme rovnomerne na cesto.

Narežeme ho na hrubšie pásy a zrolujeme do tvaru slimákov. 

Plech si pokryjeme papierom na pečenie, slimáky ukladáme vedľa seba.

 

 

Potrieme zmesou, ktorú sme si vyšľahali z bielka a mlieka. 

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút pri teplote 180 °C. 

Hotovo.

Dobrú chuť!

BONUS

 

 

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

40 g zmäknutého masla

20 g kryštálového cukru

180 ml vlažného mlieka

2 jablká

2 žĺtky

15 g sušeného droždia

5 g kryštálového cukru

20 ml vody

150 g hrozienok

žĺtok + 10 ml mlieka

Postup:

Do misy si nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo, cukor a nalejeme vlažné mlieko. 

 

 

Jablká si očistíme od jadrovníkov, nakrájame na menšie kúsky, pridáme žĺtky a rozmixujeme mixérom.

Túto jablkovú hmotu pridáme k ostatným surovinám.

V samostatnej miske si zmiešame sušené droždie s cukrom a vodou, premiešame a nalejeme takisto do misy s ostatnými surovinami.

Vypracujeme cesto, vložíme ho do misy, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. 

Cesto si rozprestrieme na pracovnú dosku, navrstvíme naň hrozienka, zabalíme do cesta a vyšúľame hrubý valec, ktorý nakrájame na hrubšie kúsky. 

Každý kúsok vygúľame, uložíme do vymastenej okrúhlej zapekacej misy, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme podkysnúť asi 15 minút. 

Nakoniec potrieme zmesou zo žĺtka a mlieka, vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. 

Dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes