Vynikajúce škoricové pečivo, ktoré jednoducho musíte vyskúšať – recept pani Ľubice, inšpirovaný postupom z youtube.
Potrebujeme:
200 ml mlieka
20 g droždia
90 g Kr. cukru
400 g hladkej múky
50 g masla
30 g oleja
2 ks vajcia
štipka soli
Na plnenie:
4 ks škoricový cukor
50 g masla
Na potretie:
rozšľahaný žĺtok
Na potretie po upečení:
Maslo
Voliteľné:
Mak na posypanie
Nasekané orechy do náplne
Postup:
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások.
Ku kvásku pridáme múku, rozohriate maslo, olej, vajce a soľ a vypracujeme hladké pružné cesto.
Ľahko poprášime múkou a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 10-12 kúskov. Z každého kúsku urobíme valček, potrieme náplňou, okraje zložíme a zrolujeme na tvar valčeka.
Na náplň si zmiešame roztopené maslo so škoricovými cukrami. Podľa chuti môžeme pridať aj nasekané orechy.
Valčeky naložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme ešte pol hodiny kysnúť a potom potrieme rozšľahým žĺtkom a upečieme pri 200 ° C. Ja som valčeky aj posypala makom.
Upečené valčeky ihneď potierame maslom.