Tajomstvo našich babičiek: Toto je dôvod, prečo dávali pri varení mäsa do vody pohár z krištáľového skla!

Skvelá metóda varenia mäsa, ktorú poznali už naše babičky a využívajú ju aj špičkoví kuchári.

Vďaka portálu souspark sa o nej v tomto článku dozviete aj vy.

Dnes už len málokto vie, že mäso je vďaka nej oveľa jemnejšie, vývar je chutnejší a nezakalí sa vám!

Vedeli ste, že rôzne mäso v závislosti od druhu, musí byť varené pri určitej teplote?

Práve kvôli nesprávnej teplote varenia pripravia niektoré gazdinky mäso, ktoré nie je dostatočne chutné a vývar je zakalený. 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Čo treba urobiť?

Prvá zásada, ktorú by ste vždy mali dodržať je, že mäso treba pred varením zaliať studenou vodou. 

Teraz prichádza na rad trik našich babičiek – do hrnca s mäsom vložte malý pohár z krištáľového skla.

Hrniec postavte na sporák a zapnite na stredný ohrev. 

Po chvíli začujete zvuk rachotenia skla. To znamená, že pohár začal narážať na dno a boky hrnca. 

Teraz je ten vhodný čas na to, aby ste odstránili penu, ktorá sa vytvorila na povrchu a znížili ohrev na minimum. 

Uvidíte, že krištáľový pohár prestal narážať o hrniec a vydávať nepríjemný zvuk.

Ako vysvetľujú profesionálni kuchári, mäso – je jedno či morčacie alebo kuracie – by sa nemalo variť vo vriacej vode.

Aby bolo mäso chutnejšie a vývar číry, malo by sa radšej variť dlhšie a pri nízkej teplote. 

Krištáľ ako signalizačné zariadenie

Keď voda začne vrieť, pohár v hrnci signalizuje, že je čas znížiť teplotu, inak sa mäso bude variť v nesprávnej teplote a nebude také chutné.

Teplotu je potrebné znižovať dovtedy, kým pohár neprestane vydávať zvuk. Vývar tak ostane krásny číry.

Táto metóda je vhodná pri varení, aj dusení. Ak totiž mäso pripravujete pri nesprávnej teplote, stráca chuť, nedosiahnete správnu štruktúru, ani jemnosť. 

Mäso by sa malo vždy pripravovať pri teplote mierne pod bodom varu – od 80 do 95 °C. 

Vyskúšajte túto metódu a uvidíte ten rozdiel.

Ďalšie triky našich babičiek, ktoré fungujú aj dnes

Prinášame vám zbierku tipov, trikov a zlepšovákov, ktoré zbierali gazdinky celé roky. Na mnohé z nich sa dokonca už takmer zabudlo. To by však bola veľká škoda, v kuchyni vám môžu uľahčiť prácu a ušetriť peniaze.

Aby bola praženica nadýchanejšia, rozmiešajte vajíčka so studenou vodou. Na jednu šálku vajec pridáme 2 lyžice studenej vody.

Namiesto droždia môžete do cesta pridať trochu brandy.

Nechcete čakať, kým droždie v ceste vykysne? Stačí, ako ho celkom rozmiešate v mede a až takto pridáte do cesta. Netreba čakať na kvások ani na kysnutie cesta.

Chcete nahradiť orechy v sladkých receptoch? Stačí, ak osmažíte na suchej panvici obyčajnú strúhanku – bude mať chuť ako mleté orechy.

Došli vám vajcia? Žiaden problém!

Kysnuté cesto: Kysnuté cesto s mliekom a tukom nepotrebuje vajcia. Nahradíte ich tak, že jednoducho pridáte o trochu viac tuku a mlieka, nahradíte tak pokojne 2 vajcia bez toho, aby to bolo cítiť na výsledku.

Niektoré kuchárky odporúčajú namiesto vajec dať do kysnutého cesta biely jogurt. Chuť je vraj ešte lepšia a cesto nestvrdne.

Vo vianočnom pečive a sušienkach, v ktorých do receptu patria žĺtky, použijeme ako náhradu 1 lyžicu solamylu zmiešanú s jednou lyžicou vody.

Univerzálnou náhradou vajec je číra želatína, 1 sáčok nahradí až 3 vajcia v ktoromkoľvek recepte.

Sladké koláče do ktorých ide vajce, oklameme pridaním 1 bal. prášku do pečiva zmiešaného s ½ lyžicou vody a ½ lyžicou oleja. Takto nahradíme 1-2 vajcia v recepte.

V slanom pečive nahradíme vajcia rovnako, práškom do pečiva. Akurát namiesto vody a oleja použijeme 1 lyžicu octu.

Instantné droždie je tiež skvelé, ako náhrada vajec v receptoch. Ale má výraznú chuť a preto ho nepoužívajte tam, kde sa chuť droždia vôbec nehodí. 1 bal. instantného droždia rozmiešame v 70 ml horúcej vody, takto nahradíme 2 vajcia v recepte.

Výbornou náhradou vajec v receptoch je obyčajný Solamyl – kukuričný škrob. 1 lyžica solamylu nahradí 2 vajcia. Táto náhrada vajec je výborná do redších ciest – napr. na lievance, zemiakové placky alebo liaty perník.

Ak potrebujete vajce do tvarohovoej plnky, nahradíte ho 1 bal. vanilkového pudingu – prášok jednoducho vmiešame do tvarohu.

Pri sekanej je výbornou náhradou vajec sekaná a fašírky ryžová múka, strúhanka alebo ovsené vločky.

Vajcia v trojobale nahradíme tak, že zo solamylu a vody vymiešame riedku kašu a použijeme namiesto obaľovania v rozšľahanom vajíčku. Niektoré gazdinky namiesto vajec používajú len mlieko.

Pri pečení bábovky alebo bublaniny môžeme časť vajec nahradiť obyčajnou majonézou. Výborným tipom je namiesto 1-2 vajec použiť do koláčov ovocné pyré.

Pri príprave palaciniek je výboronou náhradou vajec popučený banán.

Vo fašírkach nahradíme vajcia obyčajnými ovsenými vločkami, alebo rozomletými ľanovými semienkami.

Toto ho zachráni mak, ak zhorkol

Ak vám mak zhorkol a nechcete ho vyhodiť do koša, stačí, ak ho na sitku prepláchnete pod vlažnou vodou (použite husté sitko aby vám mak neutiekol do umývadla).

Potom stačí mak rozložiť na plech a opäť usušiť v rúre. Ak chcete predísť tomu, aby mak zhorkol, hneď po prinesení domov ho preložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte na suchom a tmavom mieste. Nezabudnite, že mak zhorkne vplyvom vlhkosti.

Ak chcete, aby bol mak v koláčoch extra chutný, pred prípravou plnky ho opražte na suchej panvici!

Ďalšie perfektné triky:

 

Ak chcete z bielkov ušľahať najlepší sneh, musia byť poriadne vychladené. Nezabudnite tiež pridať pri šľahaní pár kvapiek citrónovej šťavy. So žĺtkami je to presne naopak, mali by byť izbovej teploty a vždy ich šľahajte s cukrom.

Ak chcete piecť alebo smažiť mäso tak, aby bolo zlatisté, potrite ho pred prípravou trochou medu.

Cibuľa stratí horkosť a bude oveľa chutnejšia, ak ju po nakrájaní preložíte do sita a prepláchnete vriacou vodou.

Pečienka bude omnoho mäkšia a lahodnejšia, ak ju pred prípravou posypete cukrom.

Ak nechcete, aby zemiaky v šupke praskli, do vody, v ktorej ich varíte pridajte trochu octu.

Ak nechcete, aby vajcia pri varené praskli, pred vložením do vody ich na chvílu namočte do studenej vody.

Mlieko sa vám nepripáli, ak najskôr kastról opláchnete studenou vodou a varíte na strednom plameni.

Zelenina vo vývare bude chutnejšia, ak ju očistíte a tesne pred pridaním do vývaru prepláchnete v studenej vode.

Ak varíte mrkvu, najlepšiu chuť bude mať vtedy, ak ju varíte 5-10 minút na silnom plameni a solíte až na konci varenia.

Ak nechcete, aby vám soľ zvlhla a stvrdla, prihoďte do dózy pár zrniek ryže.

Zvädnutá petržlenová vňať alebo kôpor budú opäť ako čerstvo odtrhnuté, ak ich namočíte do studenej vody s trochou octu.

Pre fantastickú bábovku – formu na pečenie vymastíte a vysypte strúhaným kokosom alebo orechmi. Bábovka bude mať krásnu vôňu a bude sa aj jednoduchšie vyklápať s formy.

Aby sa vám smotanová omáčka nezrazila a nevytvorili sa v nej hrudky, pridajte do nej trochu prášku do pečiva.

Aby sa na vrchu omáčky nevytvorila koža, napichnite kúsok masla na vidličku a prechádzajte po povrchu omáčky alebo pudingu.

Koláče z treného cesta budú omnoho nadýchanejšie, ak do cesta pridáte pár kvapiek octu. 

Ak nemáte doma orechy, orechovú chuť v koláči môžete dosiahnúť aj bez nich. Stačí, ak na masle krátko osmažíte strúhanku a pridáte do cesta.

Ak chcete získať perfektne ušľahanú šľahačku, ktorá dokonale drží tvar, pridajte počas šľahania vaječný bielok.

Máte aj vy triky a tipy, ktoré vás naučili vaše mamičky a babičky? Napíšte nám ich do komentára! :-)

Veľa šťastia!

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár