Je bezpečné skladovať v zime potraviny na balkóne? Máme pre vás odpoveď!

Na Vianoce zvyčajne pripravujeme toľko jedál, že sa všetky do chladničky nezmestia.

Mnohí Slováci najmä počas Vianoc využívajú vonkajšie priestory bytov či domov ako núdzovú špajzu. Takéto riešenie ale nie je vždy bezpečné.

Je teda možné skladovať potraviny na balkóne?

Na čo si dať pozor, aby sa nám takto skladované potraviny neznehodnotili a neuškodili nám?

 

...

 

Tu je niekoľko dôležitých faktov z portálu smakosze o tom, ako zabrániť tomu, aby sa nám jedlá na balkóne pokazili.

Primárne je na skladovanie potravín a hotových jedál v domácnosti určená chladnička.

Udržiavaním stálej teploty na 0-4 °C sa spomaľuje vývoj mikroorganizmov a žltnutie tukov, čím sa zabraňuje kazeniu potravín.

Je balkón vhodnou náhradou chladničky?

 

 

Na jeseň a v zime sa balkón môže osvedčiť ako pomocník chladničky.

Všetko samozrejme závisí od vonkajšej teploty, ale aj od orientácie balkóna.

Hneď na úvod však treba spomenúť, že balkón nie je také dobré miesto na uskladnenie jedál, ako chladnička, pretože nezaručuje stabilnú teplotu.

 

 

A zmeny teplôt, dokonca aj tie v nízkych rozsahoch, nie sú dobré pre jedlo.

Stimulujú procesy kazenia potravín, preto potraviny uložené na balkóne treba zjesť čo najskôr.

 

 

Bolo by dobré, keby sa teploty blížili teplote v chladničke alebo aspoň aby neboli vyššie ako 8-10 °C.

Pri tejto teplote vám uvarená polievka alebo mäso vydrží pokojne aj deň.

 

 

Rovnako ako vysoké teploty však jedlu neprospievajú ani tie, ktoré klesnú pod nulu.

Keď je za oknom veľký mráz, treba rátať s tým, že nám zamrzne riad.

Ak teda prihrievate mrazené jedlo, nezabudnite ho ihneď zjesť a znova ho nezmrazovať.

 

 

Náhle zmeny teploty zvyšujú kazenie potravín.

Dávajte si pozor aj na slnko, ktoré svieti na váš balkón a hrnce umiestnite tam, kde na ne slnko priamo nedopadá.

Ako ochrániť jedlo predtým, ako ho dáte na balkón?

Jedlo vynesené na balkón, či terasu, môže byť vystavené záujmu vtákov, mačiek alebo iných zvierat.

Ak tam dávate ešte ešte teplé potraviny, tým skôr pritiahnete pozornosť „votrelcov“.

Vždy teda najskôr počajte, kým pokrm vychladne.

 

 

Druhou zásadou je, že pokrm musí byť chránený – to, že hrniec prikryjete pokrievkou nemusí ešte znamenať, že sa k nemu nič nedostane.

Preto musí byť riad dobre chránený.

Najlepšie je dať ich do plastových, tesne uzavretých nádob.

Ak chcete pokrm v hrncoch ochrániť, zabaľte ho potravinovou fóliou okolo medzery medzi hrncom a pokrievkou.

 

 

Zabezpečíte tak, že do hrnca nespadnú žiadne nečistoty.

Toto sú najčastejšie problémy so skladovaním potravín vonku v chladnom počasí

Zamrznuté potraviny sa môžu pri kontakte so slnečnými lúčmi topiť, a to aj v prípade, že sú vonku mrazivé teploty.

Pri prehriatí chladeného jedla môže dôjsť k množeniu baktérií.

Teplota prostredia sa počas dňa mení, a na ochranu jedla pred zničením nie je postačujúca.

Netrvanlivé produkty sú vystavené nehygienickým podmienkam, prípadne zvieratám. Keďže zvieratá prenášajú baktérie a iné choroboplodné zárodky, neodporúča sa konzumovať jedlo, ktoré s nimi prišlo do blízkeho kontaktu.

Pokazila sa vám počas sviatkov chladnička? Nezúfajte – toto pomôže

 

 

Chladné počasie môžete pri nefunkčnej chladničke predsa len využiť vo svoj prospech. Dokonale vám poslúži napríklad pri vytváraní ľadu.

Naplňte vedrá, prázdne fľaše a kartóny vodou a vyložte ich na balkón alebo terasu. Keď voda zamrzne, vložte ľad do chladničky alebo mrazničky a takto si chlaďte potraviny.

 

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay