Najlepšia rada, ako skladovať mrkvu počas zimy: Nezmäkne, vydrží čerstvá a bez kazov do ďalšej úrody!

385

Zdá sa, že na konci sezóny je už to najdôležitejšie hotové. Ale ako uvádza portál retete-usoare, niekedy je zber a uchovávanie je niekedy ťažšie ako pestovanie plodín. Pripomeňme si, ako správne pripraviť mrkvu na dlhodobé skladovanie a aké aspekty je potrebné zvážiť.


Najskôr ihneď po zbere rozdeľte mrkvu na 2 časti:

na spracovanie: mrkva príliš malá, prasknutá alebo poškodená;

na skladovanie: veľká a zdravá mrkva bez poškodení.

Na spracovanie

Mrkvu na spracovanie očistíme, nasekáme v kuchynskom robote, rozdelíte do igelitových vreciek a dáme do mrazničky.

Na uskladnenie

Uložte mrkvu do jednej vrstvy a dobre ju nechajte vysušiť v tmavej a dobre vetranej miestnosti. Počas tejto doby sa zachytia malé poškodenia alebo rezy, šupa sa stane tvrdšou a silnejšou. Ak je medzi zeleninou mrkva pokazená alebo postihnutá chorobami, po usušení ju jednoducho oddelíte.

Pamätajte, že ihneď po zbere musíte listy mrkvy úplne polámať, aby neskôr cez ne zelenine neunikala vlhkosť.


Pokiaľ ide o umývanie mrkvy, názory sa rozchádzajú. Niektorí záhradkári radšej umyjú zeleninu a potom ju pred uskladnením dobre vysušia. Iní považujú tento krok za nadprácu a do istej miery dokonca škodlivý krok pre dlhodobé skladovanie. Ak je mrkva pokrytá vlhkou zemou, budete ju musieť umyť štetcom, čo vedie k novým škrabancom a poškodeniu.


Ponúkame vám jednoduchšiu metódu. Po dobrom vysušení mrkvy ju vložte do vreca vo vrstvách, ktoré sú prekladané zmesou zmesou piesku a popola (1: 1). Pretože táto zmes postupne zostupuje na dno vreciek, odporúčame ju pridať priamo na mieste skladovania, teda v pivnici. Na pol vrecka mrkvy potrebujete asi 1 vedro zmesi, ktorá vydezinfikuje zeleninu a zabráni šíreniu baktérií. Aj keď sa náhodou do vreca zatúla zhnitá mrkva, piesok a popol nedovolia, aby hniloba ovplyvnila zdravú zeleninu.

Vrecká zaviažte, ale nie pevne, aby mohol prúdiť vzduch a zelenina mohla prevzdušňovať. Umiestnite ich zvisle a v dostatočnej vzdialenosti od seba.


Ak sa vám na vnútornej strane vreciek v dôsledku zvýšenej vlhkosti v pivnici vytvorí kondenzát, musíte ho pravidelne otvárať, sušiť a opäť nie príliš pevne zviazať.


Mimochodom, veľa záhradníkov uchováva mrkvu v drevených alebo plastových debničkách s mokrým pieskom, do ktorých dáva zeleninu. Aj tento spôsob skladovania je efektívny, vďaka nemu mrkva zostáva čerstvá a nezmäkne až do takmer ďalšej úrody.

Skladovaním mrkvy týmto spôsobom, najmä ak zostane v pivnici, si zelenina nielen zachová pekný vzhľad po dobu najmenej 6 mesiacov, ale tiež si zachová aj svoju pevnosť a šťavnatosť.

Veľa štastia!

Témy:


Pridajte svoj komentár