Najlepšie spôsoby skladovania mäsa: Mrazené, aj nakladané mäsko vydrží takto dlho čerstvé a jemné!

Ak potrebujete uskladniť mäso na dlhšie obdobie, môžete si vybrať niektorý z týchto dvoch postupov. Naša čitateľka, pani Jarka z Liptova, nám prezradila tip od mäsiara, ako zmraziť mäso. Druhý návod je zo stránky napadovy.blog a vďaka nemu zasa budete mať dokonalé nakladané mäso vo vlastnej šťave.

Mrazené mäso

 

Potrebujeme:

 

hovädzie mäso alebo kuracie mäso alebo bravčové mäso alebo iné

Postup:

1. Pripravte si mlynček s malým sitom a pomeľte všetko mäso.

2. Mleté mäso veľmi dobre premiešajte a vložte do vrecúšok, ktoré sú určené na mrazenie v množstve asi 1 kg do každého vrecka (každé mäso uskladnite zvlášť do samostatného vrecka).

...

3. Do mletého mäsa nepridávajte vôbec nič, aby ste ho udržali dlho čerstvé a aby nestratilo svoju chuť.

4. Kedykoľvek potrebujete, môžete vytiahnuť vrecko s mletým mäsom a použiť podľa potreby. Stačí ho len nechať rozmraziť v chladničke a pripraviť podľa ľubovoľného receptu.

Bravčové mäso vo vlastnej šťave

Potrebujeme:

1 kg bravčového mäsa (v tomto príprave pliecka)

1 lyžicu kuchynskej soli

voliteľné: čierne mleté korenie

500 ml nádoby

Postup:

1. Mäso umyte a osušte. Snažte sa na ňom nechať aj trochu mastného, pretože to sa počas varenia roztopí, potom zrazí a vytvorí na konzervovanom mäse zátku.

2. Mäso nakrájajte na kúsky s hmotnosťou asi 50 – 60 g a vložte ho do misy.

3. Pridajte soľ a dôkladne premiešajte.

4. Mäso nechajte 15 – 20 minút stáť.

5. Medzitým si pripravte nádoby a viečka: umyte ich sódou bikarbónou a potom ich osušte papierovými utierkami. Viečka môžete povariť vo vode niekoľko minút, aby ste ich sterilizovali.

6. Kusy mäsa znova premiešajte a potom vložte do pripravených nádob. Nádoby neplňte až povrch, ale nechajte voľný asi 1 cm od vrchu. V opačnom prípade mäso počas varenia zdvihne viečka.

7. Poháre vložte do vhodného hrnca a dno vyložte čistou handričkou. Nádoby zakryte viečkami.

8. Potom nalejte do panvice studenú vodu tak, aby pokrývala 3/4 pohárov. Navrch pohárov položte závažie (napríklad plech na pečenie).

9. Hrniec prikryte pokrievkou a vodu priveďte do varu. Potom znížte teplotu na mierny oheň a duste 5 hodín. Raz za 60 minút skontrolujte hladinu vody v hrnci a v prípade potreby doplňte horúcou vodou.

10. Postupne vyberajte poháre z hrnca a utiahnite viečka.

11. Zakryte ich teplou prikrývkou a nechajte ich 12 hodín vychladnúť.

12. Poháre skladujte na tmavom a chladnom mieste, najlepšie v komore, pivnici a pod. Takéto konzervované mäso vám vydrží aj 3 – 4 roky. Takto môžete konzervovať akýkoľvek druh mäsa.

Prajeme dobrú chuť!  

 
Foto: pixabay