plny-hrniec_transparent_negativ.png

Skladaný makový koláč s kyslou smotanou: Dlho hľadaný starý recept, tromfne aj kysnutý závin – kto má rád mak, ten si ho nebude vedieť vynachváliť!

Starodávny koláč zo zemiakového cesta a makovej náplne, je úžasný!

Starodávny koláč zo zemiakového cesta a makovej náplne, je úžasný!

Potrebujeme:

Cesto:

300 g varené zemiaky
300 g hladká múka
1/2 kypriaci prášok
100 g cukor múčka
štipka soli
1 vajce
120 g maslo

Plnka:

200 g mletý mak
250 ml kyslá smotana
100 g cukor krupica
trocha škorice
3 vajcia
1 vajce na potretie

Postup:

Uvarené zemiaky postrúhame, pridáme múku s kypriacim práškom, cukor, štipku soli, vajcia a maslo. Vypracujeme cesto.
Pripravíme makovú náplň: mletý mak zmiešame so smotanou, cukrom a štipkou škorice. Zmes krátko povaríme a necháme vychladnúť. Potom pridáme žĺtky a vmiešame ušľahaný sneh z bielkov.

Cesto rozdelíme na tri diely a z každého dielu vyvaľkáme placku. Jednu položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme makovou plnkou, prikryjeme druhou, znovu natrieme plnku, prikryjeme tretí plackou a tú potrieme rozšľahaným vajcom. Koláč upečieme doružova.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes