Vynikajúci recept na jemnulinké a krehké rožteky, ktoré sú skutočne nadýchané a jemné ako pena.
Za takýto úžasný výsledok môže takzvané skladané cesto, ktoré je po upečení neskutočne jemné a vláčne.
Postupujte podľa návodu vo videu a nemôžete sa pomýliť.
Potrebujeme:
250 ml mlieka
8 g vanilkového cukru
3 lyžice kr. cukru
1 lyžica sušeného droždia
4 lyžice oleja
1 vajce
500 g hladkej múky
1 lyžička soli
Ďalej:
2 lyžice kukuričného škrobu
Roztopené maslo
nutella
trocha mlieka
práškový cukor
Postup:
Teplé mlieko nalejeme do misky.
Pridáme oba cukry, droždie a rozmiešame.
Pridáme aj olej, bielok a dobre premiešame.
Do zmesi postupne vmiešame preosiatu múku a soľ.
Vymiešame a následne cesto vypracujeme na pracovnej doske.
Vyformujeme do tvaru bochníka, prikryjeme fóliou, utierkou a necháme približne 1 hodinu podkysnúť.
Teraz si cesto rozdelíme na 7 guličiek a každú rozvaľkáme na placku (nie celkom tenkú).
Teraz ideme skladať – vezmeme jednu placku cesta, potrieme maslom, posypeme kukuričným škrobom a takto vrstvíme, kým neminieme všetky placky.
Vrch už netreba potierať ani posýpať.
Na pomúčenej doske najskôr rukami roztlačíme a následne rozvaľkáme na tenký kruh.
Nakrájame na trojuholníky a každý na konci na širokej časti v strede nakrojíme (viď video).
Na širšiu časť navrstvíme lyžičku nutelly a stočíme.
Uložíme na plech vyložený papierom a necháme pod utierkou ešte podkysnúť.
Nakoniec potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou mlieka a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Po upečení poprášime práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: