Nadýchané TURECKÉ rožky z 1 vajíčka – jemné a ľahučké: Recept, podľa ktorého sa vždy vydaria!

Vynikajúci recept na jemnulinké a krehké rožteky, ktoré sú skutočne nadýchané a jemné ako pena.

 

 

Za takýto úžasný výsledok môže takzvané skladané cesto, ktoré je po upečení neskutočne jemné a vláčne.

Postupujte podľa návodu vo videu a nemôžete sa pomýliť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

250 ml mlieka

8 g vanilkového cukru

3 lyžice kr. cukru

1 lyžica sušeného droždia

4 lyžice oleja

1 vajce

500 g hladkej múky

1 lyžička soli

Ďalej:

2 lyžice kukuričného škrobu

Roztopené maslo

nutella

trocha mlieka

práškový cukor

Postup:

Teplé mlieko nalejeme do misky.

 

 

Pridáme oba cukry, droždie a rozmiešame.

Pridáme aj olej, bielok a dobre premiešame.

Do zmesi postupne vmiešame preosiatu múku a soľ.

 

 

Vymiešame a následne cesto vypracujeme na pracovnej doske.

Vyformujeme do tvaru bochníka, prikryjeme fóliou, utierkou a necháme približne 1 hodinu podkysnúť.

Teraz si cesto rozdelíme na 7 guličiek a každú rozvaľkáme na placku (nie celkom tenkú).

Teraz ideme skladať – vezmeme jednu placku cesta, potrieme maslom, posypeme kukuričným škrobom a takto vrstvíme, kým neminieme všetky placky.

Vrch už netreba potierať ani posýpať.

Na pomúčenej doske najskôr rukami roztlačíme a následne rozvaľkáme na tenký kruh.

Nakrájame na trojuholníky a každý na konci na širokej časti v strede nakrojíme (viď video).

Na širšiu časť navrstvíme lyžičku nutelly a stočíme.

Uložíme na plech vyložený papierom a necháme pod utierkou ešte podkysnúť.

Nakoniec potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou mlieka a dáme piecť.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.

 

 

Po upečení poprášime práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay