Pripravte si lahodné turecké plnené pečivo podľa nášho nenáročného receptu.
Prvý pokus mi vyšiel na jednotku a odvety ho pripravujem takmer na pravidelnej báze.
Jednoduchý recept na plnené pečivo z youtube kanála Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri.
Potrebujeme:
Na cesto:
400 ml mlieka
98 g bieleho jogurtu
1 balenie prášku do pečiva (10 g)
1 ČL soli
500 g pšeničnej hladkej múky
Na potretie cesta:
200 g masla
Na plnku:
100 g feta syra
50 g syra čedar
Na potretie:
1 žĺtok
Postup:
Do misky nalejeme mlieko.
Potom pridáme jogurt, prášok do pečiva a špachtľou premiešame.
Ďalej pridáme soľ, múku a premiešame.
Rukami vymiesime vláčne nelepivé cesto.
Vymiesené cesto rozdelíme na 8 častí, z ktorých ušúľame guľky.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenom stole na kruh s priemerom 20-25 cm.
Cesto potrieme roztopeným maslom, prehneme a každú vrstvu natrieme (viď video).
Zložené cesto zatiaľ odložíme na bok.
Rozvaľkáme ďalšiu časť cesta, potrieme maslom a do stredu vložíme preložené cesto.
Kruh cesta preložíme a potierame (viď video).
Ďalšie cesto pripravíme rovnakým spôsobom.
Hotové cesto preložíme na tanier, prekryjeme fóliou.
Necháme 30 minút odpočívať.
Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a do stredu poukladáme nastrúhaný čedar a feta syr.
Potom cesto preložíme na polovice, otočíme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
To isté spravíme aj s ostatným cestom.
Vrch potrieme žĺtkom a nožíkom spravíme jemné zárezy (viď video).
Plech vložíme do predhriatej rúry na 180°C a pečieme 30-35 minút.
Do hneda upečené chrumkavé pečivo môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: