Roky som hľadala najlepšie cesto na domáce rožteky a konečne ho mám.
Recept na skladané cesto je absolútne famózny.
Pečivo je jemné a nadýchané, doslova ako obláčik.
Našli sme ho na kanáli Appetizing.tv-Baking Recipes.
Zloženie:
voda – 200 ml
mlieko – 200 ml
soľ – 5 g
cukor – 60 g
droždie – 10 g
olej – 20 ml
vajcia – 2 kusy
múka hladká – 800 g
Ďalej:
mäkké maslo – 280 g
varené kondenzované mlieko – 300 g
vajcia – 1 kus
Postup:
Najskôr si v miske zmiešame vlažnú vodu, mlieko a cukor.
Pridáme droždie, prikryjeme a necháme 15 minút stáť.
Potom do zmesi pridáme soľ, vajíčka a olej.
Premiešame.
Pridáme aj preosiatu múku.
Vypracujeme jednotné cesto.
Prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
Potom na pomúčenej doske vyformujeme do tvaru šúľku a nakrájame na 9 dielov.
Vezmeme každý diel, uložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme.
Plát cesta potrieme zmäknutým maslom.
Teraz vezmeme druhý diel cesta, opäť tozvaľkáme a položíme na prvé cesto.
Opäť potrieme a takto vrstvíme, kým nerozvaľkáme všetky diely cesta a neuložíme ich na seba.
Vrch pomúčime a rozvaľkáme natenko.
Teraz nakrájame na trojuholníčky.
Koniec každého trojuholníčka (širšiu stranu) nakrojíme, aby sa rožky dali lepšie rolovať.
Teraz na širšiu stranu navrstvíme lyžičku prevareného kondenzovaného mlieka a zrolujeme.
Ukladáme na plech vystlaný papierom a potrieme vajíčkom.
Pečieme v rúre pri teplote 180 ° C/30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: