Zabudnite na šišky nasiaknuté olejom a pripravte ich v rúre: Mäkšie a nadýchanejšie ste ešte nejedli!

Vyskúšajte pripraviť šišky podľa tohoto skvelého receptu, pre zmenu v rúre. Sú úžasne lahodné, mäkučké a nadýchané. A čo je najlepšie, nie sú nasiaknuté olejom!

Vyskúšajte pripraviť šišky podľa tohoto skvelého receptu, pre zmenu v rúre.  Sú úžasne lahodné, mäkučké a nadýchané. A čo je najlepšie, nie sú nasiaknuté olejom!

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

30 g čerstvého droždia

280-300 ml mlieka

70 g kr. cukru

2 žĺtky

50 g masla

½ lyžičky soli

Na náplň:

Džem podľa chuti alebo lekvár

Na potretie:

Rozpustené maslo

Na posypanie:

Práškový cukor

Postup:

½ mlieka zahrejeme, pridáme rozdrobené droždie a 1 lyžicu cukru. Počkáme, kým vyjde kvások.

Do samostatnej misky nasypeme múku, pridáme soľ, zvyšný cukor, žĺtky, maslo, mlieko a kvások. Premiešame a vypracujeme hladké, vláčne cesto.

Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu. Potom cesto premiestime, opäť prikryjeme a necháme ešte približne pol hodinku – až hodinku podkysnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý asi 2 cm. Z cesta pomocou pohára vykrajujeme kruhy, ktoré preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie. Do každého kúska urobíme menšiu jamnku – môžeme na to použiť rúčku varešky alebo lyžičku. Prikryjeme utierkou a kým sa zohreje rúra, necháme ešte podkysnúť (približne 20 minút).

Pečieme pri teplote 190 stupňov kým povrch šišiek nie je zlatistý.

Po upečení potrieme rozpusteným maslom a do otvoru naplníme marmeládu. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: citomhab

Dnes najobľúbenejšie