Vyskúšajte pripraviť šišky podľa tohoto skvelého receptu, pre zmenu v rúre. Sú úžasne lahodné, mäkučké a nadýchané. A čo je najlepšie, nie sú nasiaknuté olejom!
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
30 g čerstvého droždia
280-300 ml mlieka
70 g kr. cukru
2 žĺtky
50 g masla
½ lyžičky soli
Na náplň:
Džem podľa chuti alebo lekvár
Na potretie:
Rozpustené maslo
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
½ mlieka zahrejeme, pridáme rozdrobené droždie a 1 lyžicu cukru. Počkáme, kým vyjde kvások.
Do samostatnej misky nasypeme múku, pridáme soľ, zvyšný cukor, žĺtky, maslo, mlieko a kvások. Premiešame a vypracujeme hladké, vláčne cesto.
Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu. Potom cesto premiestime, opäť prikryjeme a necháme ešte približne pol hodinku – až hodinku podkysnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý asi 2 cm. Z cesta pomocou pohára vykrajujeme kruhy, ktoré preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie. Do každého kúska urobíme menšiu jamnku – môžeme na to použiť rúčku varešky alebo lyžičku. Prikryjeme utierkou a kým sa zohreje rúra, necháme ešte podkysnúť (približne 20 minút).
Pečieme pri teplote 190 stupňov kým povrch šišiek nie je zlatistý.
Po upečení potrieme rozpusteným maslom a do otvoru naplníme marmeládu. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: citomhab