plny-hrniec_transparent_negativ.png

Neuveríte, čo naše babičky pridávali do CESTA na šišky: Sú ľahké a nadýchané!

Vynikajúci a rokmi overený recept na domáce šišky podľa patentu mojej starej mamy.

Cesto je nadýchané, veľmi jemné a šišky vôbec nie sú nasiaknuté olejom.

 

 

Recept mojej starej mamy Evky na šišky je výborný. Receptúra ​​využíva patent známy zo starých kuchárok spočívajúci v pridaní varených zemiakov a rumu.

Tieto prísady robí kysnuté cesto neuveriteľne jemným a zároveň poteší svojou ľahkosťou po vyprážaní.

Ak hľadáte dokonalé šišky na Fašiangy, tento recept určite odporúčame.

 

 

Potrebujeme:

3 veľké vajcia

110 g cukru

125 g masla

500 g hladkej múky

500 g múčnych zemiakov

50 g čerstvého droždia alebo 2 balíčky instantného droždia

1 štamperlík rumu

repkový olej na vyprážanie

práškový cukor na posypanie

Postup:

 

 

 

Prípravu šišiek začneme uvarením očistených a umytých zemiakov v mierne osolenej vriacej vode.

Medzitým si rozpustíme maslo, ktoré musí pred naliatím do cesta trochu vychladnúť.

 

 

Ešte teplé uvarené a scedené zemiaky roztlačíme lisom alebo vidličkou.

Pridáme kvások a múku preosiatu cez sitko.

Pridáme aj cukor, vajcia izbovej teploty a maslo.

 

 

Nakoniec pridáme aj rum.

Vymiesime do hladka a necháme cesto prikryté, kým nezdvojnásobí svoj objem.

 

 

Pomastenými rukami tvarujte guľky veľkosti mandarínky.

Odložte bokom ešte na 10-15 minút.

Potom vyprážajte v hlbokom hrnci,  v dobre rozohriatom tuku. 

 

 

Položte tanier vystlaný papierovými utierkami a odstráňte prebytočný olej.

Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

 

 

Šišky môžeme poliať aj polevou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes