plny-hrniec_transparent_negativ.png

Šišky, ktoré sa nevyprážajú ale pečú v rúre

Vynikajúce nadýchané šišky plnené Nutellou alebo vašim obľúbeným džemom.

Sú jednoduché a vynikajúce, určite si ich zamilujete!

 

 

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

0,6 l mlieka

2 žĺtky

6 PL kryštálového cukru

15 dkg masla

štipka soli

2 kocky droždia (alebo sušené 2-3 balenia)

1 vanilka

Ďalej:

maslo

Nutella (alebo džem)

práškový cukor

Postup:

Pripravíme si kvások a necháme ho vykysnúť.

 

 

Všetky suroviny zmiešame.

Pridáme vykysnutý kvások.

Vypracujeme cesto.

 

 

Necháme ho kysnúť asi 1 hodinu.

Keď vykysne, rozvaľkáme ho asi na hrúbku 1,5 cm.

Vykrajujeme pohárom alebo formičkou kolieska.

 

 

Ukladáme na pekáč vyložený papierom.

Necháme 20 minút kysnúť.

 

 

Potom do každého kruhu pohárikom vtlačíme odtlačok tak, aby sme neurobili dieru až na dno.

Ak chcete otvor, pokojne urobte otvor aj vo vnútri šišiek ako ja. :-)

Tie bez otvoru sú lepšie na plnenie.

 

 

Dáme piecť do rúry na 170 stupňov asi 13 minút.

Treba odskúšať, nie každá rúra pečie rovnako.

Ešte horúce potrieme maslom.

Do dierok dáme Nutellu alebo lekvár a posypeme práškovým cukrom.

Sú vynikajúce – skúšala som naplniť Nutellou už pred pečením a tiež boli výborné.

Bonus: Pečené jablkové rýchlošišky

 

 

Potrebujeme:

250 g jablkového pyré (jablká očistíme, vykrojíme jaderník, nakrájame na malé kúsky a rozmixujeme ponorným mixérom)

2 rozšľahané vajcia

60 ml šľahačky

2-3 PL medu alebo javorového sirupu

1 ČL vanilkového cukru

1 ČL mletej škorice

¼ ČL sódy

1 ČL kypriaceho prášku

230 g hladkej múky

60 ml oleja

½ ČL soli

Postup:

Rúru nastavíme na 160 stupňov a olejom vymastíme formu na šišky alebo muffiny.

Jablkové pyré, vajcia, šľahačku, olej, med a vanilku zmiešame.

Potom postupne pridáme suché prísady – cesto nemiešame dlho, aby šišky neboli príliš tuhé.

Do zdobiaceho sáčku naplníme zmes a nanášame ju do olejom vymazanej formy.

Pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňoch asi 14 minút, kým sú šišky na dotyk pružné. Po dopečení ich necháme ešte aspoň 5 minút vo forme, potom ich opatrne vyberieme a namáčame do polevy, alebo do zmesi vanilkového a práškového cukru. My ich máme radi s rumovou polevou (práškovoý cukor vymiešame s rumom).

Prajeme vám dobrú chuť!:-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes