plny-hrniec_transparent_negativ.png

Šišky jemné ako dych bez zbytočnej mastnoty: Vyskúšajte tento recept a iný už robiť nebudete!

Dokonalé šišky sa vám podarí pripraviť vďaka tomuto receptu z youtube.

Budú krásne nafúknuté a nemusíte sa vôbec báť zbytočnej mastnoty!

Potrebujeme:

200 ml teplého mlieka

100 ml teplej vody

11 g instantného droždia

1 PL kryštálového cukru

1 ČL soli

1 ČL masla

1 vajce

4 šálky múky (alebo pridať podľa potreby)

veľa oleja na vysmážanie

Postup:

Do misy si nalejeme teplú vodu, nasypeme droždie, cukor a dobre premiešame.

Prikryjeme bavlnenou utierkou.

Necháme 10 minút stáť, aby sa aktivovali kvasinky. 

Do napeneného kvásku pridáme pohár mlieka. 

Následne pridáme ešte vajíčko a dôkladne premiešame. 

V tomto bode postupne zapracujeme múku – najskôr po častiach pridáme 4 šálky.

Ak by bolo treba, pridáme ešte múku podľa potreby.

Vymiešame, potom rukou vypracujeme hladké cesto, prikryjeme potravinárskou fóliou.

Necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (asi 45 minút). 

Na pomúčenej doske si z cesta vytvarujeme 2 hrubšie šúľky a tie rozrežeme na približne rovnaké časti, ktoré následne vygúľame. 

Potom prstom spravíme do stredu každej šišky dieru. 

Točením okolo prstov diery ešte zväčšíme.

Vďaka tejto finte budú šišky krásne nadýchané. Poradila mi ju pani cukrárka a vďaka nej sú šišky naozaj výstavné, určite to skúste aj vy!

Na panvicu si nalejeme väčšie množstvo oleja, rozhorúčime ho.

Vysmážame šišky z oboch strán dozlatista.

TIP: Aby šišky nenasiakli olejom, vložte doňho kúsok masla.

Hotovo.

Šišky sú krásne nadýchané, jemné a chutné. 

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Najlepšie recepty na dnes