Ak ste dostali chuť na šišky, ale nemáte doma vajcia, pripravte si namiesto nich tento skvelý recept!

Ak ste dostali chuť na šišky, avšak nemáte doma vajíčka, tento recept bez vajec vám určite príde vhod!

Jemné a nadýchané cesto a skvelá chuť, ktorej nikto neodolá.

Výborná pochúťka na pohodový víkend.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála Ricette dolce facili. 

Potrebujeme:

160 ml horúcej vody

5 g sušeného droždia

2 PL kryštálového cukru (+na polevu)

8 g vanilkového cukru

strúhanú pomarančovú kôru podľa chuti

2 PL slnečnicového oleja (+ olej na vyprážanie)

300 g polohrubej múky

1/2 ČL soli

lyžičku masla

Postup:

Do hlbokej misy si nalejeme horúcu vodu.

Nasypeme do nej sušené droždie.

Pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru a slnečnicový olej.

 

 

Premiešame a postupne pridávame preosiatu múku so soľou. 

Najprv všetko premiešame vareškou.

Potom rukami vymiesime cesto.

Cesto musí byť mäkké, homogénne a nelepivé.

 

 

Zmäknuté maslo izbovej teploty zapracujeme do cesta.

Miesime ďalších 5 minút.

 

 

Z cesta si vytvarujeme guľu a vložíme ho do hlbokej misy.

Prikryjeme potravinárskou fóliou.

Necháme kysnúť 60 minút na teplom mieste. 

 

 

Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 rovnakých kúskov, ktoré následne vygúľame.

Každý kúsok cesta potom vyšúľame na dlhý slíž s hrúbkou asi 8 – 10 cm.

Ohneme jeden koniec cez druhý a v mieste, kde sa cesto spája jemne pritlačíme, aby sa zlepilo.

Naukladáme vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie, prikryjeme čistou bavlnenou utierkou.

Necháme ešte 20 minút podkysnúť. 

 

 

Papier na pečenie potom rozstriháme na obdĺžniky, aby boli všetky kúsky cesta samostatné.

Na panvici rozohrejeme veľké množstvo oleja.

Keď je dostatočne horúci (urobíme test špajdľou, či sa okolo nej robia bublinky), vkladáme pripravené kúsky cesta spolu s papierom na pečenie (ten bude zatiaľ na spodku).

Papier na pečenie potom vyberieme.

Vysmážame dozlatista z oboch strán na strednom ohreve.

Potom ich preložíme na tanier pokrytý papierovými utierkami, aby vsiakli prebytočný olej.

Nakoniec môžete obaliť v krupicovom cukre a podávame.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels