Šišky jemné ako páperie: Trik je v tom, že do cesta pridáte tieto dve neobvyklé suroviny!

Vyskúšajte šišky podľa tohto receptu z youtube a budete nadšení! Cesto je jemné ako páperie a chutia naozaj fantasticky. Vďaka kefíru a 2 lyžiciam vodky sú tieto šišky nesmierne nadýchané a lahodné.

Potrebujeme:

500 ml kefíru

130 g cukru

65 g čerstvého droždia

3 vajcia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1/2 ČL soli

130 g masla

2 PL vodky

15 g vanilkového cukru

1 ČL citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna

1/2 ČL kurkumy

950 g hladkej múky

olej na vyprážanie

plnku podľa chuti

Postup:

Ako prvé si jemne zahrejeme kefír, pretože by mal byť teplý. Pridáme doňho cukor a rozdrobíme droždie. Premiešame a pridáme 100 g múky. Opäť dobre premiešame, zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme stáť 20 minút pri izbovej teplote.

Hmota by mala zdvojnásobiť svoj objem. Medzitým si v samostatnej miske vyšľaháme vajcia so soľou do peny a pridáme ich do nakysnutej hmoty.

Pridáme rozpustené maslo, vodku, vanilkový cukor, citrónovú kôru a kurkumu. Dobre vymiešame metličkou a v dvoch krokoch pridáme zvyšnú preosiatu múku.

Vymiešame hladké nelepivé cesto, ktoré necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste pod bavlnenou utierkou.

Hotové cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm. Pomocou pohára si naznačíme na jednej polovici cesta kruhy a do stredu každého dáme lyžičku plnky. Potom všetko prekryjeme druhou polovicou cesta a povykrajujeme celé šišky.

Necháme podkysnúť 20 – 30 minút a potom vysmážame na väčšom množstve horúceho oleja z oboch strán do zlatista. Hotové šišky ukladáme na papierovú utierku, po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Dobrú chuť!