zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Jedinečný šiškový džem: Nazbierajte si šišky a pripravte si túto sladkú zdravú dobrotu, vďaka ktorej vás budú choroby zďaleka obchádzať!

Vďaka tomuto receptu si ho dnes môžete pripraviť aj vy a posilniť tak zdravie celej rodiny!

Tento jedinečný šiškový džem poznali už naše babičky.

Vďaka portálu napadovy.blog si ho dnes môžete pripraviť aj vy a posilniť tak zdravie celej rodiny!

Šišky na tento liečivý džem je najlepšie zbierať od jarnej rovnodennosti 20. marca do 21. júna, kedy je letný slnovrat.

Ideálne od začiatku do konca mája.

Šišky treba brať mladé a úplne zelené! Nemali by mať dĺžku viac ako 4 cm a je potrebné ich spracovať hneď v deň zberu, inak stmavnú a znehodnotia sa.

Pred varením šišiek ich opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili prach a nečistoty, potom ich podlejte vodou.

Džem môžete variť v ľubovoľnom hrnci, ale pri nízkej teplote (80 – 90 °C), inak sa šišky otvoria.

Z 2 kg šišiek získate 1,5 – 2 litre hotového džemu. 

Potrebujeme:

80 šišiek

1,5 – 2 l vody

1 – 1,5 kg cukru

Postup:

Šišky si umyjeme a úplne zalejeme vodou.

Povaríme ich vo vode 40 minút, potom ich necháme lúhovať 10 – 12 hodín.

Po uplynutí tejto doby precedíme cez tri vrstvy gázy, ale šišky nevyhadzujeme.

  • Do odvaru pridáme cukor a varíme asi 1,5 hodiny.

20 minút pred dovarením pridáme do džemu šišky v množstve asi 8 – 12 kusov na pollitrovú nádobu.

Hotový džem nalejeme do suchých sterilizovaných pohárov a zavrieme viečkom.

Chuť džemu je sladkokyslá, trochu ako med, ale s jasnou borovicovou arómou.

Ak nemáte čas na zaváranie, môžete postupovať nasledovne:

Čerstvé šišky prekrojíme na polovice a zalejeme medom.

Pohár položíme na parapet, ale nie na priame slnko.

Med každý deň premiešame a hotový bude asi za 2 – 3 mesiace.

Potom precedíme, šišky vyhodíme a sirup uložíme do chladničky.

Užívame podľa potreby.

Užívanie šiškového džemu

Ako prevenciu môžete džem užívať v množstve 1 lyžicu 1 raz denne 20 minút pred raňajkami.

Počas choroby zvýšte dávku na 1 lyžicu 3-krát denne až do úplného zotavenia. 

V prípade letargie, vyčerpania alebo celkovej slabosti je možné do čaju namiesto klasického medu pridať tento džem.

Upozornenie: Šiškový džem je kontraindikovaný pre ľudí s chronickým ochorením obličiek, pečene a žlčníka, tehotné ženy a deti do 6 rokov. 

Najlepšie tipy pre zdravie