Mladé jarné svetlozelené smrekové výhonky sú hotovým pokladom.
Na jar sú plné vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu, čistí organizmus a dodáva telu silu, aj energiu.
Navyše pomáha bojovať so stresom a psychickou, či fyzickou nerovnováhou.
Smrek vďaka sliliciam pôsobí blahodarne na dýchacie cesty, pomáha pri astme, kašli a nádche, tíši bolesť svalov, aj kĺbov.
Dnes sa aj vďaka facebooku dozviete, ako si z nich pripraviť liečivý sirup.
Tieto mladé výhonky sú ešte mäkké a jemné, takže sa dajú dokonca pridávať do šalátov a môžeme ich spracovať aj ako prírodnú medicínu.
Uložte si tieto recepty, určite sa vám zídu!
Okrem hore uvedených výhod tiež podporujú prekrvenie končatín a regeneráciu po náročných fyzických výkonoch, uľahčujú rekonvalescenciu po chorobe a zmierňujú celkovú únavu a vyčerpanosť.
Zber výhonkov
Na každom smreku na jar nájdeme svieže svetlozelené končeky vetvičiek.
Mladé výhonky sa zbierajú od apríla do júna, v teplých oblastiach sa objavujú aj skôr, vo vyšších polohách naopak neskôr.
Zbierame čo najmenšie výhonky dlhé maximálne 5 cm, ideálne okolo 3 cm.
Ich ihličie ešte nie je pichľavé.
Opatrne ich odstrihneme alebo odlomíme, z jedného stromu vždy len niekoľko výhonkov a nikdy nie celé vetvy.
Ideálne je nazbierať výhonky v lese, čo najďalej od ciest a zbierame ich za suchého počasia.
Smrekový sirup -100 ročný recept
Potrebujeme:
– mladé smrekové výhonky
– cukor
– chemicky neošetrený citrón
Postup:
Mladé smrekové výhonky opláchneme a necháme odkvapkať.
Do väčšieho zaváraninového pohára vložíme asi 3 cm vrstvu výhonkov.
Zasypeme 1,5 cm vrstvou cukru, naň položíme kolieska citróna a tento postup opakujeme, kým nie je pohár plný (končíme vrstvou cukru).
Jemne stlačíme, prikryjeme celofánom a upevníme gumičkou alebo šnúrkou.
Pohár postavíme na slnečné miesto, najlepšie na okenný parapet a necháme stáť najmenej 3 týždne.
Potom sirup scedíme cez gázu, naplníme do pohárov, uzavrieme a skladujeme v chladničke.
TIP:
Do pohárov môžete pridať aj pár listov skorocelu, kvety púpavy alebo listy a stonky pľúcnika lekárskeho.
Užívanie:
1. Tento sirup chutí aj deťom, pretože má príjemnú sladkastú chuť. Pri kašli a nádche užívame 1 – 3 lyžice, môžeme ho pridať do čaju.
2. Jedna lyžička denne pôsobí ako prevencia pred chorobami ako sú nachladnutie, posilňuje imunitu a pomáha pri rekonvalescencii.
3. Domáci smrekový sirup zmierňuje príznaky reumy, bolesti končatín a svalov, postará sa tiež o odvod toxických látok z tela.
4. Dá sa použiť aj na palacinky, chlieb s maslom, lievance alebo do ovsenej kaše.
Med zo smrekových výhonkov
Potrebujeme:
500 g smrekových výhonkov
500 ml vody
500 g cukru
1 veľký bio citrón
1 ČL kyseliny citrónovej
Postup:
Smrekové výhonky prepláchneme, zalejeme studenou vodou, pomaly privedieme do varu a 20 – 30 minút necháme vrieť.
Odstavíme, pridáme citrón nakrájaný na plátky a necháme najmenej 24 hodín stáť.
Občas premiešame a citrón popicháme vidličkou.
Na ďalší deň scedíme.
Smrekové výhonky dôkladne vyžmýkame, do tekutiny pridáme cukor a veľmi pomaly na slabom ohni varíme, až kým vznikne hustá medová hmota – niečo medzi medom a džemom.
Med po vychladnutí ešte trochu stuhne.
Ešte horúci med nalejeme do sterilizovaných a suchých pohárikov, obrátime na pár hodín hore dnom a neskôr skladujeme v chladničke.