Vzácny poklad pre zdravie: Pripravte si v tomto období liečivý sirup zo smrekových výhonkov a budete mať vždy po ruke ten najlepší liek!

6049 0

Mladé jarné svetlozelené smrekové výhonky sú hotovým pokladom. Na jar sú plné vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu, čistí organizmus a dodáva telu silu, aj energiu.

Navyše pomáha bojovať so stresom a psychickou, či fyzickou nerovnováhou.

Smrek vďaka sliliciam pôsobí blahodarne na dýchacie cesty, pomáha pri astme, kašli a nádche, tíši bolesť svalov, aj kĺbov. Dnes sa aj vďaka facebooku dozviete, ako si z nich pripraviť liečivý sirup. 

Tieto mladé výhonky sú ešte mäkké a jemné, takže sa dajú dokonca pridávať do šalátov a môžeme ich spracovať aj ako prírodnú medicínu.

Uložte si tieto recepty, určite sa vám zídu!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Okrem hore uvedených výhod tiež podporujú prekrvenie končatín a regeneráciu po náročných fyzických výkonoch, uľahčujú rekonvalescenciu po chorobe a zmierňujú celkovú únavu a vyčerpanosť. 

Zber výhonkov

Na každom smreku na jar nájdeme svieže svetlozelené končeky vetvičiek.

Mladé výhonky sa zbierajú od apríla do júna, v teplých oblastiach sa objavujú aj skôr, vo vyšších polohách naopak neskôr.

Zbierame čo najmenšie výhonky dlhé maximálne 5 cm, ideálne okolo 3 cm.

Ich ihličie ešte nie je pichľavé.

Opatrne ich odstrihneme alebo odlomíme, z jedného stromu vždy len niekoľko výhonkov a nikdy nie celé vetvy.

Ideálne je nazbierať výhonky v lese, čo najďalej od ciest a zbierame ich za suchého počasia.

Smrekový sirup -100 ročný recept

Potrebujeme:

– mladé smrekové výhonky

– cukor

– chemicky neošetrený citrón

Postup:

Mladé smrekové výhonky opláchneme a necháme odkvapkať.

Do väčšieho zaváraninového pohára vložíme asi 3 cm vrstvu výhonkov, zasypeme 1,5 cm vrstvou cukru, naň položíme kolieska citróna a tento postup opakujeme, kým nie je pohár plný (končíme vrstvou cukru).

Jemne stlačíme, prikryjeme celofánom a upevníme gumičkou alebo šnúrkou.

Pohár postavíme na slnečné miesto, najlepšie na okenný parapet a necháme stáť najmenej 3 týždne. Potom sirup scedíme cez gázu, naplníme do pohárov, uzavrieme a skladujeme v chladničke.

TIP: Do pohárov môžete pridať aj pár listov skorocelu, kvety púpavy alebo listy a stonky pľúcnika lekárskeho.

Užívanie:

1. Tento sirup chutí aj deťom, pretože má príjemnú sladkastú chuť. Pri kašli a nádche užívame 1 – 3 lyžice, môžeme ho pridať do čaju.

2. Jedna lyžička denne pôsobí ako prevencia pred chorobami ako sú nachladnutie, posilňuje imunitu a pomáha pri rekonvalescencii.

3. Domáci smrekový sirup zmierňuje príznaky reumy, bolesti končatín a svalov, postará sa tiež o odvod toxických látok z tela.

4. Dá sa použiť aj na palacinky, chlieb s maslom, lievance alebo do ovsenej kaše.

Med zo smrekových výhonkov

Potrebujeme:

500 g smrekových výhonkov

500 ml vody

500 g cukru

1 veľký bio citrón

1 ČL kyseliny citrónovej

Postup:

Smrekové výhonky prepláchneme, zalejeme studenou vodou, pomaly privedieme do varu a 20 – 30 minút necháme vrieť.

Odstavíme, pridáme citrón nakrájaný na plátky a necháme najmenej 24 hodín stáť.

Občas premiešame a citrón popicháme vidličkou.

Na ďalší deň scedíme, smrekové výhonky dôkladne vyžmýkame, do tekutiny pridáme cukor a veľmi pomaly na slabom ohni varíme, až kým vznikne hustá medová hmota – niečo medzi medom a džemom.

Med po vychladnutí ešte trochu stuhne.

Ešte horúci med nalejeme do sterilizovaných a suchých pohárikov, obrátime na pár hodín hore dnom a neskôr skladujeme v chladničke. 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár