Skúste si pripraviť veľmi jednoduchý šípkový sirup bez varenia. Autorom tohoto receptu je Anna Hyčková, sirup je vynikajúci a veľmi zdravý. Kedže sa sirup nevarí, šípky si zachovajú všetky svoje vitamíny.
Dlho som váhala, ako šípky zužitkovať, jedna nám totižto rastie na konci pozemku a aj tento rok hojne zarodila. Tento sirup je pre mňa jasnou voľbou a musím povedať, že okrem krásnej farby a zdravotných benefitov aj vynikajúco chutí.
Chĺpky zo šípok nemusíte odstraňovať, stačí hotový sirup pred užívaním precediť cez gázu, alebo veľmi jemné plastové sitko. Sirup získaný z plodov pôsobí sťahujúco v prípade hnačky a obsahuje nielen veľké množstvo vitamínu C, ale aj vitamín A, B1,2,3,6,
Čo dokáže šípkovný sirup?
Silná podpora imunity, ochraňujú bunky, vychytávajú voľné radikály z tela, detoxikujú celý organizmus, účinná prevencia proti vzniku rakoviny, chrípky, nádchy
Podporujú a prečisťujú trávenie, hrubé črevo, zlepšujú pravidelnú stolicu, odstraňujú plynatosť
Močopudné účinky, odvodňujú nadbytočnú vodu z tela, prečisťujú a podporujú funkciu obličiek a močových ciest a podporujú aj pečeň
Prevencia proti vzniku Osteoporózy, podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva, zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky
Zlepšujú krvotvorbu, mierne riedia krv, prevencia vzniku Anémie, zlepšujú menštruačné ťažkosti (kŕče, silné krvácanie)
Potrebujeme:
Šípky
Trstinový cukor/Med
Postup:
Nazbierané šípky poriadne umyjeme, osušíme servítkom, nasypeme do sáčku a popučíme dreveným tĺčikom.
Popučené šípky postupne sypeme do sklenenej fľaše.
Vrstva šípok, vrstva medu alebo cukru.
To opakujeme, kým fľaša nie je plná. Necháme stáť na teplom mieste niekoľko dní, až kým cukor nepustí šťavu.
Potom fľašku uzavrieme a odložíme do chladničky. Vydrží celú zimu, aj do jarných mesiacov.
Užívame 2x denne 1 čajovú lyžičku precedeného sirupu/ nie kovovú /. Sirup precedíme cez sitko, na ktoré sme položili gázu, aby sa na ňom zachytili aj tie najmenšie chĺpky.