Málokto vie, že orgován nie je len na okrasu. Ide o výbornú prísadu do čajov a môžete mať z neho ten najlepší jarný sirup.
Nejde však len o tú jedinečnú chuť. Orgovánový sirup je ohromný aj pre zdravie.
Na čo je sirup z orgovánu dobrý?
pomáha pri bolesti hlavy a migréne,
upokojuje podráždený žalúdok,
zrýchľuje metabolizmus,
odstraňuje bolesť hrdla a mandlí,
pomáha pri reumatizme,
má protizápalové, antimikrobiálne a antibakteriálne vlastnosti,
má skrášľujúce účinky a spomaľuje predčasné starnutie pleti,
detoxikuje,
má priaznivé účinky na psychiku, upokojuje a pôsobí proti stresu.
Orgovanový sirup
Potrebujeme:
20 vetvičiek orgovánu (najlepšie, ak kvety nie sú celkom rozkvitnuté, vtedy je sirup najlepší)
1 liter vody
750 g -1 kg kr. cukru (môžete použiť aj trstinový sirup)
30 g kyseliny citrónovej
1 citrón dôkladne umytý a nakrájaný na koleiska
Postup:
Z kvetov potrebujeme len okvetné lístky – tie musíme z vetvičiek jednoducho obrať – je to síce pracné, ale stojí to za to.
Vodu dáme na plameň s cukrom – necháme zovrieť a na miernom plameni povaríme asi 5 minút.
Potom pridáme kyselinu citrónovú a nakrájaný citrón.
Pripravíme si asi 3 litrovú nádobu, dáme do nej kvietky a zalejeme cukrovým sirupom.
Necháme lúhovať 3 dni v chladnej miestnosti, potom scedíme a prelejme do čistých nádob.
Skladujeme v chlade.
Ak chcete predĺžiť trvanlivosť, pridajte štipku kyseliny sorbovej.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)