Vzácna zimná zelenina. V prípade kašľa alebo bolesti v krku nemusíme hneď utekať do lekárne, veľmi vám môžu pomôcť aj domáce lieky. Napríklad aj z dnes už prehliadanaj zeleniny – čiernej reďkovky. Naše babičky na ňu v zime nedali dospustiť a vyrábali z nej liečivý sirup, ktorý vám môže pomôcť aj dnes.
Čierna reďkovka, známa tiež ako zimná reďkovka, je v ľudovom liečiteľstve dlho populárna hlavne ako zelenina zlepšujúca trávenie, ktorá obsahuje žlčopudné látky.
Túto zeleninu, ktorú ktorú je možné zberať v priebehu októbra až novembra, je možné skladovať a konzumovať počas celej dlhej zimy môžete pestovať aj v najťažších a najmenej úrodných terénoch. Pre svoj baktericídny a fungicídny účinok sa používa aj ako účinná látka potlačujúca kašeľ, ktorá pomáha dostať hlien z pľúc a priedušiek. Najlepší spôsob, ako ju využiť je vyrobiť z nej liečivý sirup.
Aké sú účinky?
- Podporuje obranyschopnosť a chráni bunky
- Prevencia vzniku niektorých druhov rakoviny
- Antiseptické a antibakteriálne účinky
- Detoxikačné účinky, prirodzená očista organizmu
- Podporuje trávenie, metabolizmus a vylučovanie žlče
- Prečisťuje trávenie a podporuje pravidelnú stolicu
- Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
- Prečisťuje a podporuje funkciu pečeni
- Podporuje tvorbu červených krviniek, prevencia Anémie
- Eliminuje kašeľ, hlieny a problémy s dýchaním
Liečivý sirup
Potrebujeme:
1 čierna reďkovka
5 lyžíc hnedého cukru
3 čajové lyžičky medu
Postup:
Odrežte hornú časť reďkovky a potom asi na cca. jednu tretinu vydlabeme lyžičkou (ponecháme asi 1 cm okraj).
Špicatým nástrojom prepichnite spodnú časť reďkovky.
Reďkovku vložte do sklenenej nádobky s dostatočne širokým okrajom, aby sa neprevrátila.
Hnedý cukor a med dajte do otvoru až po najvyššiu úroveň, položte na ňu odrezanú vrchnú časť a pokiaľ je to možné, nechajte stáť cez noc.
Cukrová šťava sa rozpustí a z reďkovky vyteká cez otvor do pohára.
Výsledný sirup obsahuje cenné antibakteriálne a expektoračné látky, ako aj minerály a vitamíny (A, C, E), ktoré posilňujú imunitný systém.
K tomu sa pridružuje aj priaznivý účinok medu, ktorý tiež upokojuje a lieči kašeľ.
Výsledný sirup sa uchováva v uzavretej fľaši v chladničke.
Dávkovanie:
Dospelým a deťom od 2 rokov sa môže podať 1 polievková lyžica sirupu 4-krát denne. Ako prevencia sa odporúča 1 polievková lyžica denne.