zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Babičkin zázračný sirup z čiernej reďkovky: Lieči aj najhorší kašeľ a čistí pľúca už za 1 deň – RECEPT!

Vzácna zimná zelenina. V prípade kašľa alebo bolesti v krku nemusíme hneď utekať do lekárne, veľmi vám môžu pomôcť aj domáce lieky. Napríklad aj z dnes už prehliadanaj zeleniny - čiernej reďkovky. Naše babičky na ňu v zime nedali dospustiť a vyrábali z nej liečivý sirup, ktorý vám môže pomôcť aj dnes. 

Vzácna zimná zelenina. V prípade kašľa alebo bolesti v krku nemusíme hneď utekať do lekárne, veľmi vám môžu pomôcť aj domáce lieky. Napríklad aj z dnes už prehliadanaj zeleniny – čiernej reďkovky. Naše babičky na ňu v zime nedali dospustiť a vyrábali z nej liečivý sirup, ktorý vám môže pomôcť aj dnes.

Čierna reďkovka, známa tiež ako zimná reďkovka, je v ľudovom liečiteľstve dlho populárna hlavne ako zelenina zlepšujúca trávenie, ktorá obsahuje žlčopudné látky.

Túto zeleninu, ktorú ktorú je možné zberať v priebehu októbra až novembra, je možné skladovať a konzumovať počas celej dlhej zimy môžete pestovať aj v najťažších a najmenej úrodných terénoch. Pre svoj baktericídny a fungicídny účinok sa používa aj ako účinná látka potlačujúca kašeľ, ktorá pomáha dostať hlien z pľúc a priedušiek. Najlepší spôsob, ako ju využiť je vyrobiť z nej liečivý sirup.

Aké sú účinky?

  • Podporuje obranyschopnosť a chráni bunky
  • Prevencia vzniku niektorých  druhov rakoviny
  • Antiseptické a antibakteriálne účinky
  • Detoxikačné účinky, prirodzená očista organizmu
  • Podporuje trávenie, metabolizmus a vylučovanie žlče
  • Prečisťuje trávenie a podporuje pravidelnú stolicu
  • Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
  • Prečisťuje a podporuje funkciu pečeni
  • Podporuje tvorbu červených krviniek, prevencia Anémie
  • Eliminuje kašeľ, hlieny a problémy s dýchaním

Liečivý sirup

Potrebujeme:

1 čierna reďkovka

5 lyžíc hnedého cukru

3 čajové lyžičky medu

Postup:

Odrežte hornú časť reďkovky a potom asi na cca. jednu tretinu vydlabeme lyžičkou (ponecháme asi 1 cm okraj).

Špicatým nástrojom prepichnite spodnú časť reďkovky.

Reďkovku vložte do sklenenej nádobky s dostatočne širokým okrajom, aby sa neprevrátila.

Hnedý cukor a med dajte do otvoru až po najvyššiu úroveň, položte na ňu odrezanú vrchnú časť a pokiaľ je to možné, nechajte stáť cez noc.

Cukrová šťava sa rozpustí a z reďkovky vyteká cez otvor do pohára.

Výsledný sirup obsahuje cenné antibakteriálne a expektoračné látky, ako aj minerály a vitamíny (A, C, E), ktoré posilňujú imunitný systém.

K tomu sa pridružuje aj priaznivý účinok medu, ktorý tiež upokojuje a lieči kašeľ.

Výsledný sirup sa uchováva v uzavretej fľaši v chladničke.

Dávkovanie:

Dospelým a deťom od 2 rokov sa môže podať 1 polievková lyžica sirupu 4-krát denne. Ako prevencia sa odporúča 1 polievková lyžica denne.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie