Vetvičky jedličky sú hotový zázrak pre zdravie: Pripravte si sirup a zbavíte sa dýchacích ťažkostí, aj kašľa ako šibnutím čarovného prútika!

Liečivá sila ihličnanov je spôsobená bohatým obsahom éterických olejov, trieslovín a vitamínov. Extrakty z jedle sa používajú pri mnohých ochoreniach a sú súčasťou kozmetiky a parfumov.

Majú antibiotické, analgetické, antiseptické, protizápalové a sťahujúce účinky a v ľudovom liečiteľstve sa používajú na liečbu bolesti všetkých kĺbov, na bolesti svalov alebo na kŕče.

Vďaka našej čitateľke Paulínke V. sme sa dostali k tomuto receptu na domáci sirup, ktorý je fantastický na dýchacie ťažkosti a kašeľ.

Tento liek jej pred rokmi rokmi poradil jej dedko.

Jedľový sirup je ten najlepší doktor na respiračné choroby.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Na liečivé účely sa používajú mladé púčiky, ktoré sa objavujú na jar v hornej časti konárov. Používajú sa tiež bočné výhonky, ktoré sa dajú zbierať počas celého roka.

Výťažok z týchto mladých výhonkov má dezinfekčný účinok, pomáha bojovať proti zápalom a dá sa použiť aj na výrobu masti alebo tinktúry.

Používa sa pri týchto zdravotných ťažkostiach:

– choroby hrtana, priedušnice, priedušiek

– na kašeľ, pri bronchitíde

– pri astme

– na zápal pľúc

– pri zápale pohrudnice

Parky v horských strediskách s jedľami pomáhajú nielen posilniť pľúca, ale prospievajú aj imunite.

Vdychovanie pachu éterických olejov z ihličnanov pomáha bojovať proti únave a psychickému vyčerpaniu.

Výťažok z jedle pomáha pri týchto chorobách zažívacieho traktu:

– zvracanie

– hnačka

– nadúvanie

– parazitóza

– strata chuti do jedla

– gastroenteritída

– brušná kolika

– črevné infekcie

– žlčové kamene

Pri poruchách obličiek a močových ciest:

– zápal obličiek

– infekcie obličiek

– cystitída

– zápal obličiek

Jedľový sirup

Je pripravený z čerstvých púčikov.

Potrebujeme:

1 kg čerstvých púčikov

2 litre vody

1 kg cukru + 1 liter vody

Postup:

Púčiky vložíme do hrnca s vodou a varíme asi 20 minút.

Potom necháme vychladnúť.

Cukor rozpustíme vo vode, pridáme k jedľovému odvaru a varíme ďalších 10 minút.

Potom precedíme a ešte horúce nalejeme do sterilizovaných fliaš. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Dávkovanie: Užívame 2 – 3 lyžice sirupu pred hlavnými jedlami zriedené vodou alebo čajom.

Prajeme veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay