plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chystajte tej najväčší hrniec, ktorý doma máte – toto je legenda: Silvestrovská kapustnica super deluxe špeciál!

Túto kapustnicu robíme už 10 rokov vždy na Silvestra a Nový rok, je naozaj úžasná. Recept je od Eleny z mimibazaru a je to presne ako píše – super deluxe špeciál kapustnica. Varenie je rozdelené na 2 dni a samozrejme odležaná kapustnica je najlepšia. Kto skúsi, ten ju bude robiť už stále!

Potrebujeme (pre 10 osôb):

3 l vody

1 KL čierneho celého korenia

1 KL čierneho mletého korenia

2 KL rasce

4 zrnká nového korenia

2 ks bobkového listu

2 zrná jalovca (borievky)

35 g sušených húb

1 kg kyslej pokrájanej kapusty

1/2 kg údenej krkovičky

bravčová masť

350 g bravčového pliecka

2 cibule

1 ČL červenej papriky

5 sušených sliviek

100 g údenej slaniny

6 strúčikov cesnaku

1/2 kg údenej klobásy

2 zemiaky

500 ml kyslej smotany

Postup:

Nachystáme 1 KL čierneho celého korenia, 1 KL čierneho mletého korenia, 2 KL rasce, 4 zrnká nového korenia, 2 ks bobkového listu, 2 zrnká jalovca (borievky) a 35 g sušených húb.

Všetky prichystané koreniny  dáme variť do hrnca s 3 litrami vody.

Po pol hodinke varenia pridáme nakrájanú kyslú kapustu, po ďalšej pol hodinke varenia pridáme do hrnca na kocky nakrájanú údenú krkovičku.

Medzitým na masti speníme 1 na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané bravčové pliecko a červenú mletú papriku a chvíľu dusíme.

Mäso pridáme do hrnca spolu s 5 sušenými slivkami a varíme spolu cca 1 hodinu.

Údenú slaninu nakrájame na drobné kocôčky, vyškvaríme ju, oškvarky pridáme ku variacej sa kapustnici.

Na masti, ktorá nám zostala po oškvarkoch speníme druhú cibuľu, čo sme mali nachystanú.  Osmaženú cibuľu pridáme do hrnca spolu s cesnakom nakrájaným na plátky. Necháme ešte chvíľu povariť a to bude na dnes všetko. Hrniec odložíme do chladu a 24 hodín si ho nevšímame.

Na druhý deň privedieme predvarenú odležanú kapustnicu do varu a  pridáme nakrájanú klobásu.

Medzitým postrúhame 2 zemiaky, pridáme ich do hrnca a všetko spolu varíme necelú polhodinu. Naposledy sa pridá kyslá smotana a všetko ešte necháme chvíľu povariť.  Odležaná kapustnica je najlepšia!

Najlepšie recepty na dnes