Nekupujte bujóny z obchodu plné chémie. S týmto receptom získate dokonale chutné polievky aj omáčky. Vyrobte si ich z domácej úrody, nebudete ľutovať!
Potrebujeme:
1 kg mrkvy
1 kg petržlenu – koreňe aj vňať
2 ks zeleru – korene aj vňať
6 stredne veľkých hlávok cibule
5 zelených paprík
½ hlávky cesnaku
400 ml slnečnicového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zeleninu očistíme a necháme rozsekať v kuchynskom robote. Môžeme aj pokrájať na drobno, avšak to zaberie omnoho viac práce. Na panvici s hrubším dnom zahrejeme olej, pridáme zeleninu a smažíme asi 10 minút. Potom pridáme soľ, vďaka ktorej zelenina pustím šťavu. Ďalších 10 minút varíme a miešame, podľa potreby môžeme pridať aj viac vody, avšak potom je potrebné variť dovtedy, kým sa nezačne redukovať tekutina. Zmes navrstvíme do formičiek na ľad, necháme vychladnúť a následne zmrazíme. Pri varení jednoducho vyklopíme z formičky toľko bujónov, koľko potrebujeme.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: nosalty