plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na silnú cesnakovú polievku!

Ak na vás lezie choroba a necítite sa dobre, máme tu pre vás vynikajúcu cesnakovú polievku, ktorá vás zaručene postaví na nohy.

Ak na vás lezie choroba a necítite sa dobre, máme tu pre vás vynikajúcu cesnakovú polievku, ktorá vás zaručene postaví na nohy.

 

 

Potrebujeme:

cesnak (6 strúčikov na 1/2 l vody)

cibuľa

zemiaky

vajíčko

bujón

soľ

korenie

majorán

masť

rasca celá

Postup:

 

 

V hrnci na masti osmažíme cibuľu do ružova a zalejeme vývarom.

Ak nemáme vývar, zalejeme bujónom rozmiešaným vo vode.

Privedieme do varu a zoslabíme plameň.

 

 

Pripravíme si zemiaky.

Klasicky ich ošúpeme a nakrájame nadrobno.

Zemiaky uvaríme zvlášť vo vode ochutenej soľou a rascou.

Keď sú zemiaky polomäkké, preložíme ich do polievky.

 

 

Dôvod, prečo zemiaky varíme zvlášť je ten, že zemiaky púšťajú škrob a nedocielime by sme takej dobrej chuti.

Keby sme ich varili spoločne s vývarom.

Premiešame, dáme pol lyžice masti.

 

 

Do vriacej polievky vlejeme rozšľahané vajíčko (aj dve, podľa množstva vývaru).

Miešame, aby bolo vajcia pekne rozťahané (urobí v polievke vaječné „nite“).

Ochutíme čiernym korením, štipkou drvenej rasce a soľou.

Cca ešte 2 minúty povaríme.

Vypíname z ohňa.

Až potom pridávame pretlačený cesnak (cca na 1/2 litra polievky dávam 6 strúčikov, záleží aj na sile cesnaku).

Nakoniec pridáme aj drvenú majoránku.

 

 

Môžeme podávať aj so syrom, podľa skúsenosti neodporúčam syr dávať do polievky, vždy najskôr syr na tanierik a zaliať.

Možno pridať aj štipku zelenej na drobno nakrájané cibuľky.

 

 

Tiež sú výborné krutóny z chlebíka opečeného na panvici, alebo upečené v rúre.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Ak máte chuť na silnú cesnačku s údeným mäsom, pridávame ďalší skvelý video-recept:

Cesnaková polievka s údeným mäsom

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes