Výborný a skutočne krémový zákusok s lahodnou vôňou kávy. Jeden kúsok nikdy nestačí!
Potrebujeme:
Na cesto:
- 6 vajec
- 15 dkg cukru
- 3 lyžice silnej čiernej kávy uvarenej
- 15 dkg orechov
- 3 lyžice múky
- 1 bal. prášok do pečiva
Pre krém:
- 1 bal. karamelového pudingu + 400 ml mlieka
- 15 dkg cukru
- 5 lyžíc silnej čiernej kávy uvarenej
- 14 dkg masla
Na koniec:
- 5 dkg orechov
- 2-3 kocky čokolády
Postup:
Orechy si opražíme na suchej panvici – keď začnú rozvoniavať zložíme z plameňa – 5 dkg odložíme bokom a zvyšok zomelieme najemno, alebo drobre popučíme – tie pôjdu do cesta.
Vajcia sa oddelia a potom sa bielky vyšľahajú na tuhú penu.
Zmiešajte vaječné žĺtky s cukrom, až kým nezískate svetlú penivú hmotu. Pridajte kávu, potom mleté orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Nakoniec jemne vmiešajte sneh – vmiešavame po častiach a ručne, nie šľahačom.
Plech (s rozmermi 34 x 22 cm) vystelieme papierom na pečenie a navrstvíme naň cesto.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 25 až 30 minút. Otestujte cesto klasicky pomocou špáradla.
Nechajte plech na pečenie niekoľko minút vo vynutej rúre, potom ho vytiahnite, odstráňte opatrne papier na pečenie z cesta.
Na krému maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme do karamelového pudingu, ktorý sme si uvarili klasicky z mlieka, pudingového prášku a osladili podľa chuti. Nakoniec vmiešame lyžicu kávy.
Keď cesto vychladne úplne nanesieme naň pripravený krém – uhladíme a posypeme nasekanými orechmi a nastrúhanou čokoládou.
Pripravený koláč dáme asi na 1 hodinu do chladničky stuhnúť.
zdroj: receptneked