Semená a žilky z papriky po očistení nevyhadzujte: Získate z nich perfektné korenie!

Zručná gazdinka má vždy niekoľko malých tajomstiev, vďaka ktorým sú jej jedlá ešte chutnejšie a aromatickejšie.

 

 

Často majú jednoduchý účel a to ušetriť peniaze alebo spracovať prírodné suroviny s čo najmenším odpadom.

To je aj prípad tohto nápadu.

...

Nie je žiadným prekvapením, že ho používajú aj preslávení šéfkuchári.

 

 

Nechajte sa inšpirovať týmto nápadom z portálu retete-usoare a pripravte si tiež toto chutné korenie zo semienok a žiliek papriky.

Pri čistení papriky končia zakaždým semienka, aj žilky v koši.

Málokto však vie, že sa z nich dá pripraviť prekvapivo príjemné, aromatické a chutné korenie, ktorému sa nevyrovnajú ani komerčné koreniny z regálov obchodov.

Potrebujeme:

semienka a žilky z papriky

 

 

Postup:

Pri čistení papriky si vyberte všetky žilky a semienka.

A dajte ich bokom.

Všetok tento „odpad“ položte na papierové utierky, ktoré rýchlejšie vsiaknu vlhkosť.

 

 

Teraz treba všetky časti vysušiť, čo môžete urobiť v sušičke ovocia alebo v rúre.

Usušené časti teraz pomeľte mlynčekom.

A získané korenie navrstvite do suchých sklenených pohárov s viečkom.

Hotové korenie môžete použiť do rôznych polievok, omáčok, aj mäsových jedál. 

 

 

Dodáva im neopísateľnú vôňu, aj chuť. 

Môžete ho rôzne kombinovať.

A zmiešať napríklad so sušeným čili, cesnakových práškom, mletým čiernym korením a pod. 

Kombinácie môžu byť rôzne.

Trik šéfkuchárov, ako využiť zemiakové šupky

Perfektný nápad, ako využiť šupky zo šúpania zemiakov.

Šéfkuchár ukázal perfektný tip, akoich premeniť na výbornú pochúťku za pár minút.

Neváhajte a skúste to, napríkald už dnes na večeru!

 

 

Potrebujeme:

Zemiakové šupky

Soľ, korenie

Červenú papriku

Tymián

Ďalšie bylinky podľa chuti

Olivový olej

Postup:

Čisté šupky preložíme do misky.

Zmiešame s koreninami a soľou.

Nakoniec pridáme aj olivový olej.

Dôkladne zamiešame.

Preložíme na plech vystlaný papierom a dáme do vyhriatej rúry zapiecť dotlatista.

Stačí pár minút pri 180-200 stupňoch.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Nevylievajte ani nálev z uhoriek

Nálev z uhoriek sa dá perfektne využiť. Naučíme vás niekoľko trikov, ktoré sa rozhodne oplatí poznať.

 

 

Tušili ste napríklad, že s nálevom z uhoriek pripravíte najmäkkšie, jemné a neskutočne chutné mäso?

Určite to otestujete už zajtra, keď budete pripravovať nedeľný obed, je to vynikajúci nápad!

Na najjemnešie mäsko s fantastickou chuťou!

 

 

Tento nápad opäť využívajú aj v profi kuchyniach. Vďaka nálevu je mäsko perfektne ochutené, jemné a vláčne.

Ideálne na pečenie či grilovanie bravčového mäsa.

Potrebujeme:

bravčové mäso – 6 ks

nálev z uhoriek – 100 ml

soľ – 5 g

čierne korenie – 5 g

sladká paprika – 5 g

horčica – 50 g

kyslá smotana alebo majonéza – 100 g

nakladané uhorky – 150 g

paradajky – 1 ks

tvrdý syr – 100 g

Postup:

Mäso nakrájame na plátky.

Urobíme na vrchu zárezy.

Mäso vložíme do uzatvárateľného plastového vrecka.

Pridáme nálev z uhoriek, horčicu, koreniny.

Zavrieme vrecko a zmes dobre premiešame, aby sa chute prepojili.

Mäso vyberieme a preložíme na plech.

Potrieme smotanou alebo majonézou a pridáme aj sotatné prísady – nakoniec posypeme syrom.

Pečieme na 180 ° C asi 35 minút.

Video návod nájdete na konci článku

Ďalšie triky, ako využiť nálev z uhoriek

 

 

1. Na syr

Využite nálev na marinovanie syra.

Marinovať môžete mäkké, aj tvrdé syry.

Syr získa výraznú chuť a arómu.

2. Vajcia

Vyskúšajte do nálevu naložiť vajcia natvrdo a budete milo prekvapení.

Pripravte z nich originálne a chutné predjedlo.

 

3. Mäso

Pred tepelnou úpravou naložte mäso do uhorkového nálevu na noc.

Potom ho môžete pripraviť na akýkoľvek spôsob a bude veľmi chutné a mimoriadne jemné.

4. Zemiaky

Ak plánujete pripraviť k mäsu zemiakovú prílohu, uvarte ich v náleve z uhoriek.

Vdýchnete mu tak originálnu chuť, ktorá všetkých milo prekvapí.

5. Liečivý nápoj

Nálev využite ako regeneračný nápoj v prípade, že ste to prehnali s alkoholom, alebo po intenzívnom cvičení.

Zmierňuje totiž bolesti svalov.

6. Na zeleninu

Nálev zlejte cez sitko a môžete ho použiť na marinovanie rôznych druhov zeleniny ako je: mrkva, repa, cibuľa atď. Stačí len zeleninu očistiť, nakrájať na plátky a zaliať nálevom.

Nechajte ju v zakrytom pohári alebo miske niekoľko dní v chladničke a máte hotovú fantastickú zeleninovú oblohu napríklad k mäsovému jedlu.

 

 

7. Použite ju namiesto octu

Nálev obsahuje okrem octu aj koreniny, takže ho smelo môžete využiť na prípravu rôznych pokrmov, ktoré majú byť jemne kyslasté.

Chuť bude ešte lepšia ako keď pridáte len samotný ocot.

8. Čistenie riadu

Nalejte nálev do do kanvice, v ktorej sa objavil vodný kameň, nechajte prevrieť a pôsobiť asi 2 – 3 hodiny.

9. Domáca horčica

 

 

Fantastický tip, ako zužitkovať nálev z kyslých uhoriek. Pripravíte si vynikajúcu domácu horčicu!

Potrebujeme:

3 PL horčicového prášku (ak ho nemáte vyrobíte si ho jednoducho tak, že rozmixujete horčicové semienko)

1/2 pohára nálevu z uhoriek

1 ČL rastlinného oleja

Postup:

Nálev z kyslých uhoriek nevylievajte a využite ho na prípravu domácej horčice.

Zalejte horčicový prášok precedeným nálevom, pridajte rastlinný olej a metličkou poriadne premiešajte.

Nie je potrebné omáčku šľahať, len dobre vymiešať, aby sa všetky zložky spojili.

TIP: Ak je omáčka príliš hustá, pridajte viac nálevu a oleja. 

Pohár s horčicou uzavrite viečkom a odložte ho do chladničky.

V prípade potreby je domáca horčica pripravená už o 1 – 2 hodiny.

Avšak na druhý deň chutí ešte lepšie.

 

 

Štipľavosť horčice závisí od kvality horčicového prášku, preto pri jeho kúpe skontrolujte dátum spotreby.

Nech sa páči, domáca horčica je pripravená na konzumáciu.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay