Aj obyčajné zemiaky budú chuťiť ako z nóbl reštaurácie: Šéfkuchár zdieľa 31+ najlepších trikov, ktoré využijete denne!

838

Ako vydenzifikovať a rýchlo vyčistiť každú panvicu?

Panvicu dajte na plameň a nachystajte si polovicu citróna.

Pomocou vidličky prechádzajte citrónom po horúcom povrchu panvice.

Pridajte soľ a kvapnite ešte trochu citrónovej šťavy.

Pridajte aj trochu vody, aby sa vytvorila čistiaca pasta. Potom už len vezmite drsnú hubku alebo drôtenku a povrch vyčistite.

Panvica je čistá a dezinfikovaná.

Perfektný steak

Ak sa chystáte pripraviť šťavnatý steak, pred prípravou obaľte mäso hladkej v múke. Vďaka tejto úprave získa chrumkavú kôrku na povrchu. Ak chcete pripraviť mierne prepečný (rare) steak, mäso musíte pred úpravou vybrať z chladničky a nechať ho dostatočne dlho odležať (mäso by malo mať izbovú teplotu). Nikdy nepripravujte steak (v akejkoľvek úprave) ihneď po vybraní z chladničky.

Nemáte poruke cmar?

Cmar je vynikajúci do každého cesta. Ak ho nemáte, jednoducho si vyrobíte z mlieka. Dajte lyžicu octu alebo citrónovej šťavy do bežného mlieka.

Omáčka sa nezrazí

Aby sa smotanová omáčka nezrazila a nevytvorili sa v nej hrudky, jediné, čo musíte urobiť, je pridať do smotany aj štipku kypriaceho prášku. Omáčka bude hladká a nezrazí sa.

Dokonalá ryža

Ak chcete, aby mala ryža po uvarení snehobielu farbu, pridajte do vody aj 1/3 šťavy z citróna. Po uvarení bude ryža dokonalá. Ak chcete, aby bola ryža dokonalá aj na chuť, nezabudnite na namáčanie. Namáčanie ryže pred varením je veľmi dôležité a ľudia si to pri domácej príprave často vôbec neuvedomujú. Namáčanie je možné vynechať len v prípade dlhozrnných druhov (nemalo by sa však ani tam), u guľatozrnnej a hnedej ryže namáčame minimálne 30 minút- 1 hodinu pred varením.

Ako vyčistiť mixér bez námahy?

Stačí, ak do mixíra dáte trochu saponátu a zalejete vodou.

Násedne zapnite mixér na niekoľko sekúnd a potom už len opláchnite. Mixér je čistý.

Dokonalé volské oko

Pre dokonalé volské oko pripravte vajíčka takto. Panvicu si naolejujte, pridajte trochu teplej vody a rozohrejte. Pridajte vajíčka a zakryte pokrievkou na 45 sekúnd.

Jednoduché vákuové balenie

Vložte potravinu, v tomto prípade mrkvu, do uzatvárateľného sáčku. Aby ste sa zbavili vzduchu, ktorý sáčok nafukuje, ponorte ho do vody a voda vytlačí prebytočný vzduch.

Cesnak

Pomocou tohto triku ošúpete cesnak ako mávnutím čarovného prútika. Raz dva tri a máte hotovo. Vložte hlavičku cesnaku do zaváraninového pohára. Uzavrite viečkom a silno pretrepte. Cesnak sa rozpadne na strúčiky a oddelia sa väčšie šupy. Šupy vyberte a strúčiky vložte opäť do pohára. Znovu poriadne pretrepte a ošúpe sa vám aj zvyšok.

Zemiaky

Máte staré zemiaky a chcete, aby chutili ako nové? Skúste tento trik!

Pri varení zemiakov k nim vždy dajte aj kúsok čerstvej mrkvy. Nie je to na ozdobu, ani kvôli farbe, karotén, ktorý obsahuje mrkva totiž dokáže ochrániť vitamín C v zemiakoch (a tie ho vôbec nemajú málo, čím sú staršie, tým ho majú menej). Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum. Navyše, zemiaky budú chutiť omnoho lepšie.

Zemiaky, ktoré chutia presne ako tie pečené v pahrebe

Vezmite si plastové vrecko, nasypte doň 3 lyžice múky a 2 lyžice soli. Zaviažte vrecko a premiešajte.

Vložte do vrecka umyté a ešte mokré zemiaky, zatvorte a dobre pretrepte tak, aby boli zemiaky úplne zakryté zmesou múky a soli.

Foto: youtube

Zemiaky vložte na plech a pečte pri teplote 180 ° C, kým nie sú pripravené. Skontrolujte pomocou špáradla. Hoci nevoňajú dymom, chutia presne ako zemiaky varené v pahrebe.

Foto: youtube

Zemiaky varené v soli – chutia ako pečené

Nalejte 1,5 l vody do hrnca a pridajte 500 g soli.

Foto: youtube

Dajte zemiaky do studenej vody a priveďte ich do bodu varu. Zemiaky varte 20-30 minút a pravidelne ich otáčajte zo všetkých strán.

Tento spôsob je veľmi starý, varené zemiaky chutia ako pečené zemiaky.

Foto: youtube

Ďalšie triky

Keď namáčame fazuľu, namáčame vždy do minerálky – fazuľa sa uvarí omnoho skôr.

Ak pridáte trochu mlieka do kyslej smotany, v omáčke sa nezrazí.

2 kocky cukru rozpustené v malom množstve octu nahradia biele víno v omáčke.

Ak vám zvýšila paradajková pasta a chcete ju ochrániť pred plesňou, nasypte na vrch trochu horčicového prášku.

Červenú repu nevarte vo vode, ale pečte v šupke v alobale. Pri takejto úprave je repa najzdravšia.

Do pohárov s nakladanými uhorkami dajte aj pár listov amarantu – uhorky budú lepšiu chuť a ostanú chrumkavé.

Majonézu môžete ľahko nahradiť kyslou smotanou, v ktorej rozmiešate 1 natvrdo uvarené žĺtko a čajovú lyžičku horčice.

Zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal môžeme pomocou obyčajnej mrkvy. Vložte do tuku 3-4 kolieska.

Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou. Mäso zmäkne, bude chutiť lepšie a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu pri vyprážaní je aj trik pri príprave trojobalu. Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a aj pivo. Mäso bude mať menej cholesterolu a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

Pred vyprážaním namočte  filé do perlivej minerálky. Ryba sa rozmrazí omnoho rýchlejšie (čas rozmrazovania sa skráti až o polovicu) a bude ešte jemnejšia a chutnejšia. Ja používam na prípravu zapekaných filé aj vyprážaných filé. Minerálku pridávam aj do cestíčka na obaľovanie rezňov, do palaciniek a keď namáčam fazuľu, namáčam vždy do minerálky – fazuľa sa uvarí omnoho skôr. Ak chcete naozaj najlepšie vyprážané filé, do strúhanky na obaľovanie pridajte aj mleté orechy.

Ak chcete naozaj najlepšie vyprážané filé, do strúhanky na obaľovanie pridajte aj mleté orechy.

Syr vám nevytečie – základom je syr, ktorý má vyšší obsah tuku – minimálne 30 %. Skôr, ako sa pustíte do obaľovania, vložte syr na 10 minút do mrazáku. Po obaľovaní sa odporúča dať ešte na pár minút do chladničky. Pri obaľovaní tento krok určite dodržte: syr obaľte 2x – máte tak istotu, že vám nevytečie.

Aby malo kurča zlatisú kôrku, podlievajte ho počas pečenia tmavým pivom – zároveň mu to dodá aj na skvelej chuti.

Chcete nadýchanejšie palacinky? Pridajte do cesta perlivú minerálku alebo trochu rumu.

Ak chcete získať perfektne ušľahaný sneh, bielky musia byť dobre vychladené. V prípade žĺtkov je situácia opačná – vyhovuje im izbová tepltoa.

Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: pixabay
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Témy:


Pridajte svoj komentár