Šéfkuchár radí: Z TÝCHTO bežných potravín vyťažíte najviac, ak ich nastrúhate!

Vedeli ste, že niektoré bežné suroviny získajú omnoho lepšiu chuť, výraznejšiu vôňu a vyťažíte z nich najviac, ak ich jednoducho nastrúhate na obyčajnom strúhadle?

Najčastejšie sme zvyknutí strúhať jablká alebo syr. Vedeli ste však, že niektoré bežné suroviny získajú omnoho lepšiu chuť, keď ich nastrúhate na obyčajnom strúhadle? Vďaka tejto jednoduchej zmene sa v surovinách otvoria nové chute, ktoré lepšie prepoja a nadobudnú celkom nové dimenzie. Strúhanie tiež podčiarkuje arómu niektorých druhov potravín. Nemenej dôležitý je tiež fakt, že vďaka nastrúhaniu, vyťažíte z niektorých surovín najviac ich výživového potenciálu.

Šéfkuchár pre vás pripravil zoznam 10 bežných potravín, z ktorých získate najviac, ak si jednoducho nastrúhate!

Vajcia uvarené natvrdo

Vďaka strúhaniu sa obe časti vajíčka perfektne prepoja a otvoria sa v novej chuti a aróme. Strúhané vajcia vynikajúco ochutia šaláty, domáce nátierky a skvele poslúžia aj ako chutná ozdoba napríklad na chlebíčky.

Čokoláda

Čokoláda vcelku, nebude mať takú vôňu ako čokoláda, ktorú nastrúhate. Strúhaná čokoláda je vynikajúca ozdoba zákuskov, tvarohových koláčikov a ide tiež o najjednoduchší spôsob, ako čokoládu čo najrýchlejšie rozpustiť

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Chlieb

Starší chlieb rozhodne nevyhadzujte. Chlieb nastrúhajte nadrobno a pridajte do cesta na prípravu domáceho pečiva. Cesto bude vďaka strúhanému chlebíku jemné a vláčnejšie. Nastrúhaný chlieb môžete tiež uskladniť v dóze a zamraziť. Môžete ho použiť na zahustenie pokrmov alebo opražiť nasucho a pripraviť chrumkavú drobenku na mäso alebo do šalátov.

Maslo

Ak pripravujete krehké maslové cesto a recept nevyžaduje, aby bolo maslo rozpustené, nastrúhajte ho na strúhadle. So strúhaným maslom sa lepšie pracuje a vďaka tomuto jednoduchému opatreniu bude cesto jemnejšie, pružnejšie a elastickejšie.

Karfiol

Ak ste zástancom zdravej výživy, vynikajúcou voľbou je karfiol. Nahraďte klasickú ryžu strúhaným karfiolom. Karfiol vďaka tejto úprave chutí skutočne vynikajúco a ryžu perfektne nahradí. Navyše, strúhaný karfiol stačí variť pár minút.

Zázvor

Koreň zázvoru nekrájajte, omnoho viac živín a vitamínov z neho vyťažiť, ak ho nastrúhate na jemnom strúhadle. Strúhanú zmes vložte do lúhovatka a pripravte si silný zázvorový čaj, vynikajúci proti chrípke a prechladnutiu.

Reďkovka

Nemáte radi reďkovu v šalátoch preto, že je príliš horkastá alebo chuťovo veľmi výrazná. Dokonalú harmóniu tejto zeleniny v jedle zabezpečíte tak, že reďkovu nastrúhate a takto pridáte do šalátu.

Mrkva

Ak vaše deti neznesú mrkvu v polievkach, máme pre vás skvelý trik, ako ju do nich dostať tak, že si to ani nevšimnú. Nastrúhajte mrkvu najemno a takto pridajte do polievky. Stane sa prakticky neviditeľnou.

Kapusta

Ak chcete z bielej kapusty pripraviť šťavnatú prílohu alebo sladko-kyslý šalát, je lepšie, ak ju namiesto krájania nastrúhate na strúhadle. Kapusta rýchlejšie naberie chuť surovín, ktoré k nej pridáte. Rovnako, ak pripravujete kvasenú kapustu, proces kvasenia nastúpi rýchlejšie, ak kapustu nastrúhate.