Nakombinovať do jedla tie správne koreniny môže byť niekedy hotová veda. Skúsení kulinárski špecialisti často vyberajú koreniny intuitívne. My ostatní by sme sa však mali riadiť určitými zásadami, aby sme to s koreninami nakoniec neprehnali. Skúsený šéfkuchár radí, ako posunúť vďaka koreniu naše jedlá na vyššiu úroveň.
Väčšina korenín má okrem výraznej chuti, či vône aj priaznivé účinky na naše zdravie. Zabraňujú rozmnožovaniu baktérií a odstraňujú toxíny z tela. Aby ste vedeli, ktoré koreniny je vhodné použiť pri príprave vášho jedla, treba sa naučiť, ako ich správne kombinovať.
Ako využiť koreniny proti nadúvaniu
Vedeli ste, že vďaka správnemu použitiu korenia sa nemusíte báť ani potravín, ktoré spôsobujú nadúvanie? Teraz si povieme, ktoré korenie je ideálne v kombinácii s týmito potravinami.
Fazuľa
Tejto chutnej plodine sa veľa ľudí vyhýba práve kvôli tomu, že spôsobuje zvýšenú tvorbu plynu. Tomu je však koniec! Stačí fazuľu skombinovať s rascou, zázvorom, čiernym korením alebo koriandrom.
Kapusta
Kapusta je veľmi zdravá a chutná. Pri príprave pokrmov z kapusty skúste použiť koriander, fenikel, či rascu. Práve tieto koreniny sa k nej totiž hodia najlepšie a znižujú tvorbu plynu.
Zemiaky
K zemiakom sa najviac hodí kurkuma a koriander. Tieto koreniny vyzdvihnú ich chuť na celkom iný level.
Aké korenie kombinovať s potravinami, ktoré spôsobujú zvýšenú tvorbu hlienu?
Mlieko – Do horúceho mlieka pridajte škoricu, kardamóm, či šafrán.
Kyslé mliečne výrobky – Kombinujte ich s koriandrom, feniklom, škoricou, zázvorom, alebo rascou.
Zmrzlina – Pridajte škoricu, klinček, alebo kardamóm.
Sladkosti – K nim sa skvele hodí zázvor, kardamóm, škorica a muškátový oriešok.
Mastné potraviny – Tie je vhodné kombinovať so šafránom, zázvorom, horčicou, alebo kurkumou.
Kofeínové výrobky – Pridajte do nich trochu kardamómu.
Aké koreniny zvoliť?
Mäso
Najlepšou voľbou pre hovädzie mäso je zmes rôznych paprík, estragónu, tymianu a rozmarínu. Chuť hovädzieho mäsa však nebude úplná bez bazalky, šalvie, koriandru a rasce. Bravčové mäso si zase doslova pýta rascu, rozmarín a majoránku. Ak túto trojicu doplníte o muškátový oriešok, tymian a rôzne farby korenia, chuti to len prospeje.
Hydina
Hydina bude omnoho chutnejšia s mätou, šalviou a bazalkou, ale neuškodí jej ani trochu kari, či feferónka.
Ryby
Na ryby a morské plody sú vhodné kombinácie majoránky, zázvoru, rozmarínu, horčicových semien, cesnaku, estragónu a bobkového listu. Tento mix vynikajúco doplní aj pálivé korenie, alebo naopak sladké a voňavé. Chuť a arómu vysmážaných rýb zdôrazní kardamóm, fenikel, kôpor, koriander a grilované ryby chutia najlepšie s bielym korením, kurkumou, paprikou a šafranom.
Grilované jedlá
Najlepšie urobíte, ak v prípade grilovania siahnete po červenom korení, čiernom korení, kardamóme, tymiane, majoránke, muškátovom oriešku, rasci, zázvore, či chilli papričkách.
Guláš
Ten chutí najlepšie v kombinácii s paprikou, zázvorom, kurkumou, koriandrom, horčicou, kardamómom, rascou, čiernym korením, novým korením, muškátovým orieškom a klinčekom.
Marináda
Do marinád sa hodí bobkový list, borievky (najmä pri pokrmoch z diviny a rýb), kôpor.
Na ovocie, džúsy a kompóty
K ovociu sa hodí škorica, klinček, zázvor a kardamóm.
Na pečenie
Sladké pečivo oživíte, ak pridáte škoricu, zázvor, pomarančovú kôru, aníz, mak, či vanilku. Slané pečivo bude chutiť ešte lepšie, ak ho skombinujete so sezamom, makom, rascou, či bazalkou.
Do horúceho mlieka
Do mlieka pre lepšiu chuť pridajte trochu škorice, kardamómu, alebo šafránu.
Aké korenie kombinovať k jednotlivým strukovinám a obilninám
Hrášok
Zázvor, škorica, paprika, nové korenie, kurkuma, koriander, rasca, muškátový oriešok, kôpor, kari, čierne korenie.
Pohánka
Nové korenie, chilli, rasca, kurkuma, škorica, klinčeky, horčica, kôpor, kari.
Ovos
Kurkuma, nové korenie, klinčeky, kari, chilli, kôpor.
Pšenica
Chilli, zázvor, kari, muškátový oriešok, kardamóm.
Ryža
Chilli, zázvor, škorica, klinček, kurkuma, rasca, jasmín.
Fazuľa
Chilli, nové korenie, zázvor, rasca, škorica, klinčeky, muškátový oriešok.
Rada na záver
Niektoré druhy korenia nie je vhodné vzájomne kombinovať. Napríklad je lepšie bazalku nemiešať s inými koreninami s výnimkou cesnaku. Rasca by sa zas mala kombinovať iba s anízom, feniklom a čiernym korením. Korenie je hotovým pokladom, pretože v vďaka nemu budú vaše jedlá chutiť oveľa lepšie. Je však potrebné si uvedomiť, že nadmerné používanie korenia narúša prirodzenú chuť a arómu jednotlivých surovín a preto by malo byť len jemným doplnkom k samotnému jedlu. Neváhajte však občas experimentovať a objavovať nové, nezvyčajné chute!
Zdroj: takprosto.cc