Sedmokráska – zabudnutá bylinka, ktorá je užitočná v kuchyni, aj v domácej lekárničke!

Sedmokrásky (Bellis perennis) patria medzi najužitočnejšie, no zabudnuté bylinky.

Pôvabné rastliny zdobiace trávniky sú skvelou bylinkovou surovinou a originálnou ingredienciou v kuchyni.

Kvety a mladé listy sú jedlé preto sú krásnou dekoráciou mnohých jedál.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vďaka portálu sekrety-zdrowia si v dnešnom článku oprášime vedomosti o tejto užitočnej bylinke a dozviete sa, ako ju využiť v kuchyni, aj pre zdravie!

Sedmokrásky v tradičnom bylinkárstve

V dnešnej dobe sedmokrásky prakticky nevyužívame, no v minulosti boli obľúbeným liečivým prostriedkom.

Používali sa na zmiernenie bolesti a napätia, ako expektorans a protizápalový prostriedok.

 

 

Okrem toho sú tiež užitočné na čistenie tela od toxínov, hojenie rán, artritídu a reumu.

Sedmokrásky boli nazývané priateľkou záhradníkov, pretože prinášali úľavu od bolesti kĺbov a svalov po celodennej práci v záhrade.

Profil:

 

 

Chuť: horká, sťahujúca

Energia: chladí, vysušuje

Tkanivá: pľúca, obličky, močový mechúr

Pôsobenie: tonizuje pľúca, slezinu, žalúdok, odvádza teplo a vlhkosť, bráni poteniu, krvácaniu, upokojuje zápaly

 

 

Východná medicína ju používa na:

-kašeľ

-astmu

-čierny kašeľ

-chrípku

-infekcie dýchacích ciest

-infekcie močových ciest

-cystitídu

-opuchnuté obličky

-dnu

-nechutenstvo

-plynatosť

-poruchy trávenia

-nadmerný smäd

-potenie

-nervozitu

-nepokoj

-vaginálny výtok

-kontrakcie maternice

-nočné potenie

-silnú menštruáciu

-vodnaté oči

-zápaly kože

-rany

-rezné rany

-bolesti svalov

-kĺbov

-reumatické ochorenia.

 

 

Výskumy potvrdzujú expektoračný, protizápalový, antibakteriálny, hojivý, antiseptický, aj diuretický účinok.

Okrem toho sedmokráska zlepšuje vylučovanie toxických metabolických produktov z tela a má protirakovinové účinky.

Od marca zbierame kvety, aj mladé listy sedmokrások.

Obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a aktívnych živín.

Môžu sa pridávať do zeleninových a ovocných šalátov.

Poslúžia aj ako kozmetika na korekciu nedostatkov akné a sfarbenej pleti.

Recepty na kúry za použitia sedmokrásky

 

 

Odvar

1 polievkovú lyžicu sušených alebo 2 polievkové lyžice čerstvých kvetov a listov zalejte pohárom vriacej vody.

Zakryté lúhujte 10 minút a pite 3x denne pol pohára ako detoxikačný prostriedok na čistenie krvi.

Čistí toxíny, odstraňuje prebytočnú kyselinu močovú, reguluje krvný tlak, zabraňuje ateroskleróze, zlepšuje metabolizmus.

 

 

Mimochodom, používa sa pri zápaloch žalúdka, poruchách metabolizmu, poruchách funkcie pečene.

Macerácia za studena poskytuje podobné výsledky.

Silnejší nálev možno použiť na kloktanie pri infekciách.

Používa sa na obklady na rany, modriny, akné a výplach očí.

 

 

Sirup na kašeľ a hrdlo

4 hrste kvetov sedmokrásky a listov posypte 2 hrnčekmi cukru, pokvapkajte šťavou z celého citróna a nechajte cez noc stáť.

Ráno pridajte 2 šálky vody, prevarte a preceďte.

Do vývaru pridajte ďalšie 2 šálky cukru a šťavu z dvoch citrónov.

Nechajte vychladnúť a postup opakujte, kým vývar nezhustne.

Nalejte do čistých a suchých pohárov, a uchovávajte v chladničke.

Užíva sa raz denne na čajovej lyžičke.

Sedmokrásky v kozmetike

 

 

Sedmokráskový olej

Na starostlivosť o pokožku pod očami, pleť, suchú pokožku, na modriny, bolesti kĺbov a kostí je sedmokráska ako stvorená.

Zdravé kvety sedmokrásky vhoďte do sterilizovanej suchej nádoby.

Nalejte olivový olej alebo iný olej, napríklad mandľový, aby boli úplne zakryté.

Nádobu uzavrite a nechajte 2 týždne postáť, pričom každý deň pretrepte.

Prefiltrujte, kvety pevne stlačte a nalejte do fľaše z tmavého skla.

Sedmokráskový olej odstraňuje tmavé kruhy pod očami, redukuje opuchy, hydratuje pokožku, utesňuje cievy, pomáha pri suchej, šupinatej koži na lakťoch a pätách, zabraňuje praskaniu, prináša úľavu pri bolesti kĺbov a kostí.

Sedmokrásková masť

Za použitia sedmokrások si môžete pripraviť aj masť.

Do hrnca pridajte asi 5 g strúhaného včelieho vosku a lyžicu kokosového oleja.

Zahrejte vo vodnom kúpeli, aby sa ingrediencie rozpustili.

Miešajte, kým nevznikne jednotný krém, nechajte vychladnúť.

Pridajte ampulku vitamínu E a niekoľko esenciálnych olejov z harmančeka alebo levandule.

Používa sa ako výborný krém proti vráskam.

Detoxikačný kúpeľ

Dve hrste sedmokrásky alebo zmes s nechtíkom vylúhujte v litri vody 30 minút.

Preceďte a nalejte do vodného kúpeľa.

Doba kúpeľa 20 minút.

Dokonale čistí od toxínov, zmierňuje opuchy, spevňuje pokožku, hydratuje.

Maska

Polievkovú lyžicu kvetov sedmokrásky zalejte pohárom vody a varte 5 minút.

Do polovice pohára studenej vody namočte 2 polievkové lyžice ľanového semena a počkajte, kým nenapučia.

Naneste ľanovú pastu na tvár a predtým ju prekryte gázou namočenou vo vychladnutom náleve zo sedmokrások.

Po 20 minútach opláchnite.

Používajte na mastnú pleť so sklonom k ​​akné.

Využitie sedmokrások v kuchyni

Surové sedmokrásky dodajú jedlám príchuť mäty a orieškov.

Môžu sa pridať posypané cukrom do ovocných šalátov.

Pred pridaním do polievok a zeleninových jedál podľa chuti môžete niekoľko minút macerovať v oleji so soľou a listami cesnaku.

Sendvičová pasta

Potrebujeme:

2 hrste čerstvých margarétok

hrsť medvedieho cesnaku

Postup:

Sedmokrásky si nakrájajte a orestujte s cibuľou na olivovom oleji.

Do vychladnutej zmesi pridajte pohár tvarohu, premiešajte.

Dochuťte soľou, korením, olivovým olejom a citrónovou šťavou.

Sedmokrásky à la kapary

Marinádu, ktorá vyzerá a chutí ako kapary, pripravíte z nerozkvitnutých púčikov sedmokrásky.

Postup:

2 hrste čerstvých púčikov sedmokrásky posypte lyžicou soli a nechajte stáť 3-4 hodiny.

Nalejte 125 ml octu, dajte na sporák a varte 5 minút.

Zatvorte do pohára na 2 týždne a nechajte odstáť.

Používa sa ako kapary.

Ochutený sedmokrásky sirup

Potrebujeme:

250 g kvetov sedmokrásky

citrón

400 g kryštálového cukru

1 liter vody

Postup:

Kvety vložte do dózy a zalejte vriacou vodou.

Pridajte nasekaný citrón a nechajte 24 hodín postáť.

Šťavu preceďte cez jemné sitko.

Nalejte do hrnca, pridajte cukor.

Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým sirup nezhustne.

Nalejte do fliaš a používajte na prípravu limonády.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn