Stačí pár zemiakov a máte fantastickú náhradu chlebíka, prílohu k polievkam, omáčkam, alebo pochúťku, ktorá sa dá jesť aj sama.
Tento starodávny recept poznám pod názvom Sedliacky chlieb a robila ho už moja milovaná starká.
Potrebujeme:
1/2 kg sypkých zemiakov (asi 3-4 ks zemiakov)
60 g masla
60 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
trochu strúhaného muškátového orieška
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupe, zelejeme a necháme ich poriadne vychladnúť, najlepšie v prázdnom horúcom hrnci, v ktorom sa varili.
Zbavia sa tak vody a výsledné cesto sa nebude príliš lepiť pri pečení.
Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez lis.
Primiešame mäkké maslo, múku, prášok do pečiva a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok.
Pridáme aj soľ a čierne korenie podľa chuti.
Zamiesime masu na hladké cesto, ktoré bude odlepovať od rúk a nechajáme chvíľu odpočívať.
Na sporáku rozohrejeme liatinovú platňu, v dlaniach vyformujeme malé pampúchy a necháme ich mierne pomúčené opekať z každej strany do zlatista.
Hotové si ich natrieme masťou, alebo maslom masťou, požívame ako náhradu pečiva, omáčke alebo polievke.