plny-hrniec_transparent_negativ.png

LEN 4 zemiaky, dve hrste múky, kúsok masla a zajtra nemusíte kupovať pečivo: SEDLIACKY chlebík, ktorý sa pečie na panvici pár minút!

Stačí pár zemiakov a máte fantastickú náhradu chlebíka, prílohu k polievkam, omáčkam, alebo pochúťku, ktorá sa dá jesť aj sama.

Stačí pár zemiakov a máte fantastickú náhradu chlebíka, prílohu k polievkam, omáčkam, alebo pochúťku, ktorá sa dá jesť aj sama.

Tento starodávny recept poznám pod názvom Sedliacky chlieb a robila ho už moja milovaná starká.

Potrebujeme:

1/2 kg sypkých zemiakov (asi 3-4 ks zemiakov)

60 g masla

60 g polohrubej múky

1 ČL prášku do pečiva

trochu strúhaného muškátového orieška

soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupe, zelejeme a necháme ich poriadne vychladnúť, najlepšie v prázdnom horúcom hrnci, v ktorom sa varili.

Zbavia sa tak vody a výsledné cesto sa nebude príliš lepiť pri pečení.

Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez lis.

Primiešame mäkké maslo, múku, prášok do pečiva a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok.

Pridáme aj soľ a čierne korenie podľa chuti.

Zamiesime masu na hladké cesto, ktoré bude odlepovať od rúk a nechajáme chvíľu odpočívať.

Na sporáku rozohrejeme liatinovú platňu, v dlaniach vyformujeme malé pampúchy a necháme ich mierne pomúčené opekať z každej strany do zlatista.

Hotové si ich natrieme masťou, alebo maslom masťou, požívame ako náhradu pečiva, omáčke alebo polievke.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes