Zemiakové pyré je jednou z najobľúbenejších príloh.
Zemiakové pyré je najlepšie čerstvé, ale nenechajte sa odradiť, ak vám ostane, pretože perfektné hlavné jedlo pripravíte tak, že ho pripravíte so syrom, korením a potom zapečiete.
Moja starká toto jedlo zvykla nazývať aj „zemiakové pampúchy“. Za mňa ide o recept, ktorý tromfne aj klasické zemiakové placky.
Vynikajúce, chrumkavé a pripravíte ich na panvici alebo v rúre.
Potrebujeme:
45 dkg zemiakovej kaše
1 polievková lyžica múky
2 zelené cibule
6 dkg syra (strúhaný)
1 vajce (veľkosť L)
1 polievková lyžica vody
10 dkg strúhanky
2 lyžice olivového oleja
soľ podľa chuti
korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľu nakrájame na malé kúsky.
V miske zmiešame zemiakovú kašu s múkou, nakrájanou cibuľou a strúhaným syrom.
Potom pridáme soľ a korenie.
Z masy tvarujte guľky rovnakej veľkosti a trochu ich sploštte.
V inej miske rozšľaháme vajíčko s trochou vody.
Na tanieri posypeme strúhankou.
Koláčiky namáčajte vo vajci, potom v strúhanke a trochu ich stlačte.
Na panvici rozohrejeme olej.
Koláčiky pečieme do zlatista, približne 4-5 minút
Ak ich nechcete vyprážať na oleji, pečte ich v 200-stupňovej rúre 10-12 minút.
Pred pečením sa oplatí natrieť aj trochou oleja, aby sa nevysušili.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)