plny-hrniec_transparent_negativ.png

Sú také jednoduché, že ich robím 2-krát týždenne: Rýchly a lacný RECEPT na sedliacke zemiakové PAMPÚCHY!

Vynikajúci sedliacky recept zo zemiakov. Tieto pampúchy sú jemné, nadýchané a nesmierne chutné.

 

 

Sú vynikajúce samé o sebe aj ako doplnok k omáčkam či hustým polievkam.

Vynikajúci recept sme našli na kanáli PAZANDA_TV.

Tradičné jedlo Slovákov

Sedliacke zemiakové pampúchy sú chutné a sýte jedlo, ktoré je na Slovensku už stáročia obľúbené. Sú vyrobené z vareného zemiakového cesta, ktoré sa vytvaruje do guliek a potom sa uvarí vo vriacej vode. Pampúchy sa potom podávajú s rôznymi omáčkami, syrmi alebo kyslou smotanou.

Zemiaky sú na Slovensku základnou potravinou už od nepamäti. Sú lacné, dostupné a dajú sa z nich pripraviť rôzne jedlá. Zemiakové jedlá sú preto na Slovensku veľmi obľúbené a sú súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne. Sedliacke zemiakové pampúchy sú jednoduché a nenáročné na prípravu, a preto sú ideálne pre rušný životný štýl. Sú tiež skvelým spôsobom, ako využiť zvyšné varené zemiaky.

Potrebujeme:

350 g zemiakov (ošúpaných);

500 g hladkej múky;

200 ml vody v ktorej sa zemiaky varili;

1 čajová lyžička soli;

1 lyžica cukru;

1 vajce;

1 polievková lyžica suchého droždia;

2 polievkové lyžice rastlinného slnečnicového oleja (plus na vyprážanie).

Postup:

Zemiaky dáme uvariť do vody s trochou soli.

 

 

Potom scedíme vodu a roztlačíme ich šťouchadlom na kašu.

Pridáme vodu, v ktorej sa varili zemiaky.

A dobre premiešame. Potom pridáme soľ, cukor a vajce.

 

 

 

Po zamiešaní a zjednotení pridáme suché droždie.

Priamo do misy preosejeme 500 g múky.

Cesto trochu premiešame, potom pridáme rastlinný olej.

Nakoniec by cesto malo byť mäkké a nelepivé – podľa potreby pridáme múku alebo vodu zo zemiakov.

Cesto pomastíme trochou rastlinného oleja.

Prikryjeme fóliou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

Vykysnuté cesto rozdeľte na pomúčenej pracovnej doske na 12 rovnakých kúskov.

Tvarujte z nich guľky a potom placky.

 

 

Rozohrejeme panvicu s trochou rastlinného oleja.

Opečieme na miernom ohni, kým z oboch strán pekne nezhnednú.

 

 

Vytiahnite ich na tanier a podávame!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes