Pôstny recept na legendárne strúhané zemiaky zapekané v rúre.
Veľmi dobre sa hodia k domácim kyslým uhorkám a vareným alebo pečeným mäsám.
Vynikajúci recept na sedliacke zapekané zemiaky s cibuľou z portálu savoriurbane.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
2-3 biele alebo červené cibule
soľ
mletú papriku
rascu (voliteľné)
2 PL rastlinného oleja
petržlenovú vňať na ozdobenie
Postup:
Surové zemiaky umyjeme a ošúpeme.
Vložíme ich do misky so studenou vodou.
Potom zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle.
Jemne osolíme a cez sitko scedíme (asi 10 minút).
Cibuľu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na plátky.
Nastrúhané zemiaky rukami dobre vyžmýkame a vložíme do misky.
Dochutíme ich rascou a mletou paprikou.
Zemiaky polejeme olejom a lyžicou dobre premiešame.
Rúru nastavíme na 200°C (horný/spodný ohrev).
Nastrúhané a ochutené zemiaky vložíme do formy na pečenie.
Rozložíme plátky cibule.
Všetko dobre premiešame rukami a zarovnáme.
Formu so zemiakmi vložíme do horúcej rúry a pečieme cca 40 minút.
Po vybratí z rúry zemiaky posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!