Sedliacke rezne podľa mojej babky: Keď neboli peniaze, robili sa v každej rodine – budete prekvapení, ako výborné chutia!

Vďaka múdrosti mojej starkej a jej receptom som dokázala rpežiť aj ťažšie časy, ekď neboli peniaze a predsa sa muselo každý deň navariť pre rodinu. Dnes už tieto rezne robím len ako chuťovku k filmu, alebo keď ich pýtajú vnúčatá. Sú totižto veľmi obľúbené. Sedliacke rezne sú extrémne jednoduché a veľmi veľmi chutné – sú z našej zlatej potraviny, zemiakov :-).

Sedliacke (biedne) šnicle

Potrebujem:

3 veľké zemiaky

Soľ

Trojobal (vajíčko, hladká múka, strúhanka)

Postup:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Rezne môžete robiť dvomi spôsobmi. Buď zemiaky krátko rpedvaríte a nakrájate na hrubšie pásiky, alebo ako tenké chuťovečky (stačí nakrájať na tenko). Potom ako klasicky obalíme v múke, rozšľahanom ochutenom vajíčku, strúhanke a vyprážame na oleji dozlatista z oboch strán.

Podávame s akoukoľvek prílohou, alebo len ako chuťkovku bez prílohy.

Zelerové rezne

Potrebujeme:

1 veľký zeler

Plátky šunky, alebo slaninky

Plátky tvrdého syra

Horčica

Soľ

Olej

Citrónová šťava z jedného citróna

Na trojobal:

Strúhanka

Hladká múka

Vajcia

Postup:

Zeler očistíme a orežeme tak, aby vznikol tvar čo najviac podobný kocke – alebo ovál (hlavné je, aby mal zeler čo najpravideľnejší tvar). Teraz nakrájame na plátky hrubé pol centimetra.

Zeler dáme do vriacej vody, pridáme citrónovú šťavu a necháme variť 5 minút.

Plátky vyberieme, osušíme a  potrieme horčicou. Na 1/2 plátkov uložíme šunku, plátok syra a podľa chuti aj trochu pálivej omáčky. Spojíme dva plátky dohromady a pritlačíme. Opatrne obalíme v trojobale a vyprážame ako klasické rezne.

Chuť je skutočne výborná, odporúčam vyskúšať!

Falošné rezne zo starého chleba

Potrebujeme:

500 g staršieho chleba

Trochu mlieka

1 stredne veľký zemiak

100 – 150 g šunky nakrájanej nadrobno

Paprikovú pastu (1-2 lyžice)

Trochu čerstvej petržlenovej vňate (príp. jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno)

½ feferónky (ak máte radi pikantné)

1 vajce

80 g strúhaného syra

1 strúčik cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Chlieb nakrájame na kocky, vložíme do hlbokej misy a zalejeme mliekom. Necháme chvíľu odpočívať.

Keď chlieb zmäkne, vyberieme ho z mlieka a jemne vytlačíme prebytočnú tekutinu. Pridáme strúhaný zemiak, nadrobno nakrájanú šunku, vajce, soľ, korenie, najemno nesekanú feferónku, syr, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, paprikovú pastu a dobre premiešame.

Z hmoty formujeme okrúhle placky, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji dozlatista.

Kapustové rezne

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty

3 vajcia

Strúhanku

Slnečnicový olej na vyprážanie

Postup:

Základ prípravy kapusty je správne ju nakrájať. Hlúb neodstraňujte ako pri príprave dusenej kapusty, pretože listy sa rozpadnú – odstráňte len okrajovú vonkajšiu časť hlúbu a potom kapustu prekrojte na polovicu a nakrájate na mesiačiky.

2 (1)

Kapustu vložíme do vody a varíme približne 5 minút (vodu na varenie kapusty môžete osoliť). Odstránime vodu a necháme mierne vychladnúť.

3 (1)

Vajcia rozšľaháme (môžeme ochutiť soľou a korením). Do samostatnej misky nasypeme strúhanku. Každý kúsok kapusty obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhanky a potom opäť vo vajíčkach a v strúhanke. Vypražíme na oleji zo všetkých strán dozlatista.

1 (1)

Podávajte s obľúbenou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať bylinky, korenie alebo syr.